Peske

Toma Gotje Peske

(Thomas Gauiter Pesquet)

Toma Peske je deseti Francuz u kosmosu, a prvi na orbiti u zadnjih gotovo devet godina. Bivši pilot Air France koji govori pet jezika i ima crni pojas u džudou, Peske je dva puta bio dubler pre nego se prvi put otisnuo u kosmos.

Kada je prvi Francuz leteo kosmosom – a bio je to slavni Žan-Lu Kretjen (proveo je nedelju dana na sovjetskoj orbitalnoj stanici “Saljut-7” juna 1982.), Peske je imao samo četiri godine. Posle Kretjena, još je osmoro Francuza, bilo u kosmosu (medju njima i jedna žena – Klodi Andre-Deše).

Peske je rodjen 27. februara 1978. u normandijskom gradu Ruanu (Roune). Tamo je završio osnovnu i srednju školu i 1998. diplomirao na lokalnom univerzitetu. Tri godine kasnije, stekao je zvanje magistra nauke na Visokoj nacionalnoj školi aeronautike i kosmičkih istraživanja u Tuluzu. Nekoliko meseci je proveo na stažiranju u kompaniji Thales Alenia Space u Kanu, da bi zatim u Madridu radio godinu dana kao inženjer dinamike kosmičkih aparata koji se koriste za daljinsko sondiranje Zemljine površine. Od 2002-2004. radio je kao inženjer u Francuskoj kosmičkoj agenciji (CNES) i paralelno pohadjao letačku školu aviokompanije Air France. Po njenom završetku, 2006. dobija licence pilota transportnih aviona. Pre prelaska u grupu astronauta ESA-e, Peske je radio kao pilot-instruktor aviona Airbus-320s u kompaniji Air  France sa ukupnim naletom od preko 2500 časova.      

U maju 2009. Peske je odabran za astronauta četvrte selekcije Evropske kosmičke agencije. Osnovnu obuku je završio novembra 2010. u Evropskom centru astronauta u Kelnu (Nemačka), tokom koje je izvesno vreme proveo takodje u kosmičkim trenažnim centrima u Hjustonu (NASA) i Zvezdanom gradu (“Roskosmos”). Zanimljivo je da je septembra 2013. bio “kapkom” u petodnevnom podvodnom eksperimentu blizu obala Floride. “Kapkom” (Capcom – Capsule Communicator) je izraz u NASA-i koji označava osobu koja u Kontroli misije jedina ima parvo da komunicira sa posadom u kosmosu.  U slučaju Peskea, on je održavao radio-vezu sa astronautima NASA-e, ESA i JAXA-e (Japanske kosmičke agencije) koji su se nalazili u podvodnoj laboratoriji Aquaris. 

Shodno praksi koja vuče korene iz NASA-e tokom koje se astronauti “kapkomi” uvrštavaju veoma brzo u neku od budućih, prvo rezervnih, pa onda osnovnih posada, marta 2014. stiže saopštenje iz ESA-e o naznačenju Peskea sastav rezervne posade MKS-48/49 i osnovne ekspedicije MKS-50/51. U medjuvremenu, tokom 2015. odradio je takodje jedno “blic-dublerstvo” danskog astronauta Mogensena koji je učestovao u kratkotrajnom misiji na MKS (MKS-45/46/EP-18, kosmički brod “Sajuz TMA-18M”). 

Praktično od februara 2016. skupa sa Novickim i Vitsonovom Peske se priprema specijalno za svoju prvu kosmičku ekspediciju.  U julu oni su bili rezerve posade misije MKS-48/49, tako da je sada kucnuo njihov zvezdani čas. 

Peske nije oženjen. Ima crni pojas u džudu, voli da trči, pliva, roni i leti paraglajderom. Govori pet jezika (francuski, engleski, nemački, španski i ruski), a počeo je da uči i kineski - možda će jednoga dana Peske učestvovati u misiji na kineskoj orbitalnoj stanici.    

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: