Mini-ciklus predavanja pod nazivom „Pregled istraživanja u CERN-u“ nastavlja se u organizaciji Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ iz Beograda. Predavač je Ilija Strajnić, apsolvent Fizičkog fakulteta u Beogradu. Predavanja se održavaju u Planetarijumu Društva, u Donjem gradu na Kalemegdanu.

Drugi deo ciklusa posvećenog verovatno najznačajnijem eksperimentu svih vremena održao se u subotu, 24. aprila 2010. godine, u Planetarijumu, objektu koji se uglavnom koristi kada je reč o događajima koje posećuje veći broj posetilaca. Predavač, Ilija Strajnić, imao je pred sobom (a i pred tridesetak zainteresovanih posetilaca) prilično težak zadatak: apstraktne i matematički teško razumljive pojmove fizike visokih energija trebalo je na popularan način predstaviti javnosti. Mislimo da je predavač u svojoj nameri uspeo, a čitaoci „Astronomskog magazina“ mogu sa sajta našeg časopisa preuzeti audio-snimak i korišćenu prezentaciju.

Poslednje, zaključno predavanje biće održano u subotu, 8. maja 2010. godine (zbog prvomajskih praznika izostavljena je subota 1. maja), sa početkom u 20h 15 min.


Predavanje u

AD "Ruđer Bošković"
Beograd

Ilija Strajnić

download

ppp
Author: Ivan Stamenković