U zimskim noćima, svi Astronomi amateri se suočavaju sa jednim problemom a to je orošavanjem teleskopa. Teleskopi na livadi znaju biti skroz mokri što je popriličan problem ali nejveći je kada se to desi sa objektivom kroz koji se fotografiše. To me je navelo da pokušam da napravim jedan grejač, koji bi se napajao sa istim napajanjem kao i teleskopska montaža. Tražio sam na internetu razne varijante sa otpornicima, ali na kraju sam se odlučio da napravim grejač od Cekasa.  Samu Cekas žicu sam našao u prvoj elektro prodavnici u koju sam ušao i kupio grejač za kvarcnu peć. Iznenadio sam se koliko malo košta. 60 dinara. Pošto sam saznao da mi treba otpor od oko 60 Oma, rešio sam da izmerim kupljeni grejač i iznenadio se kad mi je ommetar izmerio 58 Oma. Znači, ceo celcati grejač samo treba da obmotam oko objektiva i gotova stvar.  Evo kako sam to napravio.

U nedostatku teflonskog bužira, koji sam mislio da će biti najbolji da mi zaštiti grejač od kratkog spoja rešio sam da isti umotam u svilenu izolir traku. Prvo sam grejač razvukao na dužinu od 1 metar. Razmotao traku na istu tu dužinu, postavio na traku spiralu i opet odozgo prelepio trakom.

Na teleskop refraktor koji mi služi za astrofoto, montirao sam tanak aluminijumski lim da mi prenosi dobro temperaturu grejača i takodje da mi bude nosač grejača.

Na lim sam namotao grejač, koji je već zaštićen svilom. Na krajeve grejača sam zalemio žice za napajanje i sve to prelepio sundjerom da bi obezbedio da mi toplota grejača ne beži, tj. da sva temperatura ide na teleskop. Preko svega toga sam sašio jednu košuljicu od skaja i kroz obrubljene krajeve sam provukao jak konac. Kada košuljicu navučem na grejač i na kraju zategnem konac, to na kraju izgleda poprilično profesionalno, tako da sam ovo morao da podelim sa Vama, jer sigurno će mnogima pomoći da reše problem orošavanja.

greja_

grejač

greja_-na-svilenoj-traci

Grejač na svilenoj traci

greja_-ulepljen-u-traku

Ulepljen u traku

lim

lim

greja_-obmotan-oko-aluminijumskog-lima

Obmotan oko aluminijumskog lima


greja_-sa-sundjerom1

sa sunđerom

greja_-sa-sundjerom

sa sunđerom


obloga-od-skaja

obloga od skaja

gotov-grejac

gotov grejač