Svemirski teleskop Habl je snimio do sada hiljade maestralnih fotografija. Neke od su, prema izboru posetilaca društvenih mreža poslužile za Hablov kalendar 2020.  

Slede slike sa opisima (ceo kalendar imate ovde)

 

     

kalnedarHubble

Na koricama kalendara nalazi se izuvijana galaksija NGC 3256, oko 131 miliona svetlosnih godina daleko od nas, u sazvežđu Vela (Jedro). Galaksija je otprilike iste veličine kao i naša galaksija Mlečni put i pripada kompleksu superjata Hydra-Centaurus; to je relikvija sudara dve spiralne galaksije za koje se procenjuje da je nastala prije 500 miliona godina.

januar

Januar: ova bogata slika je napravljena ultraljubičastom delu spektra. Ona prikazuje čuveno Hablovo Ultraduboko polje; sadrži otprilike 10 000 dalekih galaksija.

februar

Februar: na ovoj šarenoj slici prikazan je mali deo magline Veo, jedne od najpoznatijih ostataka supernove; poznata je i kao NGC 6960, maglina Cirrus i filamentarna maglina, ovaj objekt se proteže približno 110 svetlosnih godina i nalazi se u sazvežđi Cygnus, koje je udaljeno oko 2.100 svetlosnih godina.

mart

Mart: ova Hubbleova slika prikazuje IRAS 14568-6304, mladu zvezdu koja je ogrnuta maglom zlatnog gasa i prašine.

april

April: na ovoj slici prikazan je Trumpler 14, jedno od najvećih skupina vrućih, masivnih i svetlih zvezda u našoj galaksiji Mlečni put.

maj

Maj: ovaj snimak sadrži sitne detalje i izuzetno savršenu spiralnu strukturu NGC 634, spiralne galaksije koja se nalazi 250 miliona svetlosnih godina u sazvežđu Trianguluma.

jun

Jun: ova je kompozitna slika koja prikazuje Sh 2-106, kompaktno područje zvezda u sazvežđu Cygnus. Sastavljena je od dve slike snimljene u infracrvenom svetlu i od još jednu koja je podešena na određenu talasnu dužinu vidljive svjetlosti.

jul

Jul: na ovoj slici su prikazani Saturn i šest od 82 njegova poznata meseca: Diona, Enceladus, Tethys, Janus, Epimetheus i Mimas.

avgust

Avgust: ova Hubbleova slika prikazuje NGC 5189, planetarnu maglu smeštenu u sazvežđu Musca, udaljenom oko 3000 svetlosnih godina; to je zamršena struktura zvezdane erupcije.

septembar

Septembar: ovaj kitnjasta slika zvezda naše galaksije Mlečni put snimljen. Slika je snimljena 2016. godine kada je Hubble svoje kamere usmerio prema sazvežđu Strijelca.

oktobar

Oktobar: čuvena fotografija V838 Monocerotis sa bledunjavom zvezdom koja je postala 600 000 puta svetlija od našeg Sunca; Snimka Hubblea pokazuje izvanredne detalje u školjkama prašine koje su se zapalile tokom erupcije titanske zvezde.

novembar

Novembar: 2011. Hubble je snimio zadivljujući snimak izbliza dela magline Tarantula; to je područje zvezda bogatih joniziranim vodonikovim gasom u velikom Magelanovom oblaku.

decembar

Decembar: 2002. Hubble je otkrio dugu boju u IC 4406, planetarnoj maglini koja se nalazi na 2.000 svetlosnih godina u blizini zapadne granice sazvežđa Lupus; kao i mnoge druge planetarne magline, IC 4406 pokazuje visok stepen simetrije; leva i desna polovina magline gotovo kao  odraz u ogledalu.

 

  Na kraju: ovde možete preuzeti ceo Hablov kalendar za 2020. godinu u visokoj rezoluciji (format PDF).