VRT FIZIKE: Tamna materija, najveća tajna našeg doba

Činjenica da oko nas postoji jedan svet o kome ne znamo apsolutno ništa, jeste nešto vredno izučavanja, a može i da izazove veliku revoluciju u našem razumevanju prirode“, kaže dr Marko Vojinović iz Instituta za fiziku u Beogradu u šestoj epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“ koja je posvećena istraživanjima tamne materije. 

... 

Možda ćete se iznenaditi, ali proračuni pokazuju da tamna materija čini oko 85 odsto celokupne materije. „Sva fizika koju znamo, sve što smo do sad radili, celokupno naše poznavanje prirode je poznavanje samo 15 odsto materije“, ističe dr Vojinović. 

Tamna materija 1

Tamna materija 2

Tamna materija 3

 

  

 

Serijal „Vrt fizike“ pokrenuo je Institut za fiziku u Beogradu inspirisan konceptom popularnih IPB tribina, koje su sve do epidemije okupljale mnogobrojnu publiku u Velikoj sali SKC. Realizovana u saradnji sa portalom „Nauka kroz priče“, svaka od epizoda „Vrta nauke“ posvećena je jednoj od ključnih tema moderne nauke . No, umesto pred publikom, sa fizičarima i drugim istraživačima sada razgovaramo u bašti Instituta, na obali Dunava u Zemunu.

 

VRT FIZIKE: Titan, svet gromova

VRT FIZIKE: Specijal povodom Dana nauke

VRT FIZIKE: Dinamika mržnje 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...