PA1

ASTRONOMSKI KAMP 
«Letenka 2019» 
od 11. do 14. jula.

Letenka, Fruška gora

Long: 19° 41' E 
Lat. 45° 08' N

>> SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU

Prijavite učešće u kampu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


Veterani kampa sigurno znaju da realizacija planiranog programa mnogo zavisi od brojnih okolnosti na koje organizatori nemaju uticaja. Ne možemo znati kakvo će vreme biti, ko će kada doći (bez obzira na dogovore) ni da li će nešto mimo svih planova i očekivanja poremetiti ono što je već dogovoreno. Dakle, u ovom momentu možemo da govorimo o programu koji će se možda menjati.

10. jul 2019.

Petak

Prepodne

Vreme

Naziv predavanja

Predavač

10:30 - 11:00

Sve što ste hteli da pitate, a niste znali nijednog geometra

Čedomir Stanković

11:05 - 11:25 

Osnivanje astronomskog društva u Subotici

Tomislav Bandin

11:30 - 12:15  

Gravitacioni talasi – nova grana astronomija i o prvom snimku crne rupe

Prof dr Dušan Mrđa

12:20 - 13:00

Nepoznata tema

Dr Milan Bogosavljević

Poslepodne

Vreme

Naziv predavanja

Predavač

17:00 - 18:45

O vodi

Prof dr Dragan Gajić

18:50 - 19:30

Svemirsko pravo

Marko Pajović i Anja Nakarada Pečujlić

19:35 - 21:20

Nova otkrića u Sunčevom sistemu

Prof dr Dragan Gajić

21:20

Naučno fantastični film

 

Subota

Prepodne

Vreme

Naziv predavanja

Predavač

10:30 - 11:00

O letovima na mesec

Jozef Šuštar

11:05 - 12:00 

Milutin Milanković

Akademik Zoran Knežević

12:05 - 13:00  

Astronomska opservatorija Beograd

Gojko Đurašević

13:05 - 13:50

Tribina – Černobilji i izumiranja dinosaura

Moderator: Saša Zorkić

Oko 14:00

Slikanje

Svi

Poslepodne

Vreme

Naziv predavanja

Predavač

17:00 - 17:25

Centar za promociju nauke

Ana Brajević

17:30 – 17:55 

Pametni saobraćajni znaci

Kristina Stanković

18:00 – 19:00

Tribina – povratak na Mesec

Srđan Penjivrag

19:05 – 20:50

Istine i zablude o sletanju na mesec

Prof dr Dragan Gajić

 

DSC 0173

08. jul 2019.

Akademik Zoran Knežević će govoriti o Milankoviću i njegovoj teoriji (sa više činjenica koje se obično ne čuju u ovakvim prilikama)

Gojko Đurašević, direktor AOB o najstarijoj naučnoj ustanovi u Srbiji, Astronomskoj opservatoriji Beograd.

Jozef Šuštar: Maketa Sunčevog sistema

O letovima na Mesec. (Misije Apolo i druge)
 
Dušan Mrđa: Gravitacioni talasi - nova grana astronomije.

02. jul 2019.
Čiji je Mesec? Čija su nebeska tela? Ko upravlja Međunarodnom svemirskom stanicom? Ko na njoj ima i kakva prava? Što je činiti kada satelit jedne države udari u satelit druge? Što kada izgubljeni odvijač za vreme svemirske šetnje i popravka u orbiti godinama kasnije udari u milijardu dolara vredan telekomunikacijski satelit i onesposobi ga u radu? Kako tretirati prolazak letelica u svemiru iznad zračnog prostora suverenih država? 

Države članice Komiteta za miroljubivu upotrebu svemira su krajem 60ih godina prošlog veka usvojile pet međunarodnih konvencija vezanih za svemir, koje su na snazi i danas. Prva konvencija se smatra Magna kartom svemirskog prava i osnovni principi su u njoj sadržani. Koji su to principi i kako su se dalje razvijali, biće tema prezentacije - u petak, po podne.


22. jun 2019.

Ima nekoliko moćnih tema o kojima želimo da pričamo tokom kampa. Prva, iako za širu publiku možda ne i najinteresantnija, jeste snimak crne rupe. Od kako su otkrivene one se opisuju kao objekti koji ne zrače ništa, iz kojih ne može, bukvalno ne može ništa da izađe bez obzira kakvom brzinom to pokušava. Bez obzira (!), dakle ni najvećom mogućom brzinom, tj. brzinom svetlosti. Uostalom zato se te rupe i zovu crne. Rupe su jer u njih može da se upadne, a crne su jer jednostavno drukčije i ne mogu da budu nego crne, pošto crna boja ne reflektuje nikakvu svetlost. 

Ipak crna rupa je snimljena. Kako? I kako je uopšte moguće snimiti nešto što se ne vidi? Ako vas to interesuje imaćete prilike da objašnjenje čujete. 

Kad smo već kod ovog velikog naučnog podviga, moramo naglasiti da će profesor Gajić u jednom od dva svoja predavanja ove godine na Letenki govoriti o najvažnijim naučnim otkrićima i uspesima poslednje godine i kakve su njihove posledice. Sigurno će profesor u okviru ove svoje teme pričati i o crnim rupama.

Druga tema je veliki jubilej: 50 godina od sletanja čoveka na Mesec! To je grandiozan poduhvat u istoriji ljudske civilizacije. U okviru ove teme Jozef Šuštar, veteran kampa, govoriće o svim letovima na Mesec. Dakle, biće to presek jedne od najznačajnijih epoha u istoriji. Ali to nije sve. Predstoji, bar su takve najave, ponovno osvajanje Meseca, samo što su sad akteri nove svemirske trke malo izmenjeni. Aspiracije da se ubeleže u velike astronautske sile, a to će biti svaka ona koja ponovi američki podvig od pre pola veka, pokazuju Kina i Indija. Ali u spletu ekonomsko-političkih interesa možda će se pojaviti i neki međunarodni savez koji će zajedničkim sredstvima krenuti u osvajanje Meseca. Činjenica jeste da su SAD najavile vrlo brz povratak na Mesec, 2024-te godine čime bi pretekle sve ostale zemlje aspirante na Mesec, ali…. mogu li one tako brzo da pošalju svoju posadu, pitanje je o kojem ćemo pričati na Letenki.

To će zapravo biti tribina (u subotu posle podne) u kojoj će govoriti Srđan Penjivrag, verovatno Tomislav Bandin, a sasvim je sigurno i Draško Dragović – ako na kamp dođe, što je još neizvesno. Pored navedenih aktera tribine, sigurno će biti i drugih učesnika koji će nešto da pitaju ili nešto da kažu. Pre nego što na kamp dođete, razmislite malo o ovoj temi.

DSC 0043

I još jedna tribina planirana je da se održi (subota oko podne). Povod za nju dala je mini TV serija Černobilj. Ta serija je po više osnova možda i najbolja ikada snimljena i svakako će proći čitava decenija ili više od toga, pre nego što se snimi neka istog kvaliteta. Ali ova serija je, kako rekosmo, samo povod za jako intrigantnu priču o nuklearnim centralama. Ono što nas interesuje jeste koliko su danas nuklearke bezbedne, koliko su opasne, šta je alternativa nuklearnim centralama i… smislite svoje pitanje. Ali i svoje argumente. U razgovoru će, takav je plan, učestvovati profesori Dragan Gajić, Ištvan Bikit, Božidar Vujičić, Dušan Mrđa i svi drugi koji imaju šta da kažu ili šta da pitaju. Mi razvijamo tribinu u kojoj su svi i sagovornici i slušaoci.

I to nije sve. Profesor Gajić je najavio drugi deo svog ciklusa predavanja o vodi. Razume se to je dobrim delom astrobiološka tema. Možda će se to predavanje nadovezati na interesantnu priču o istoriji potrage za životom na Marsu - ako bude vremena za nju, tj. ako ne bude nekih prečih predavanja.

Profesor Bikit namerava da govori o kosmičkim zracima i kako oni mogu da se detektuju, tj. snime ovde na površini Zemlje.

Jozef Šuštar sprema i „Šetnju kroz Sunčev sistem“. To je naš stari i vrlo omiljen program koji nekoliko godina nismo držali. Dakle, postaviće se maketa Sunčevog sistema po livadi i zatim u šetnji posetiti svaka planeta uz prigodnu priču o njoj. Kroz Sunčev sistem vodiće nas  Šuštar. Ove šetnje su uvek bile jako prijatne.

Milan Bogosavljević, ekspert za astronomske instrumente sa bogatim iskustvom rada u najvećim opservatorijama na svetu – pričaće nešto! Šta? Pa prof. Bogosavljević se u zadnje vreme bavi i astrobiologijom, pa će možda za predavanje izabrati nešto iz te oblasti. Ili će ipak biti priča o nekim teleskopima, još nije tačno utvrđeno.

DSC 0077

Kristina Stanković godinama radi sa decom i očekujemo da će i ove godine napraviti program za male astronome. 

Ako bude vedro svakako će biti održano i osmatračko astronomsko takmičenje.

Očekujemo da nam Tomislav Bandin kaže nešto ukratko o najnovijem astronomskom društvu koje on osniva u Subotici. Na samom severu zemlje, u velikom gradu nemamo astronomsko društvo i sa nestrpljenjem očekujemo njegovo osnivanje.

Ovo nije sve, nastaviće se. Očekujemo da čujemo akademika Zorana Kneževića, doktorandkinju Dajanu Bjelajac, možda i Davida Kneževića itd. kažemo, nastaviće se…

 DSC 0248


I ove godine AKL se održava pod pokroviteljstvom projekta VoBaNISTA. To znači da su sredstva za kamp obezbeđena i da neće biti nikakve kotizacije, da će biti obezbeđen besplatan prevoz od Novog Sada do Letenke i nazad (četvrtak i nedelja). 

Program? Standardan: posmatranja, predavanja, projekcije, takmičenja i puno priče za one koji to žele. Detalje o programu objavićemo u narednom periodu.

 
Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
 
 
SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Prijavite svoj dolazak Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
 
English
 

AKL 2018 - kako su ga videle ptice
Odličan kratki film o AKL 2018
Albumi fotografija sa prošlogodišnjeg kampa

  
2015 07 18 19.09.25