AKL21

 

ASTRONOMSKI KAMP 
«Letenka 2021» 
od 08. do 11. jula. 

Kada su čuli da kamp ima finansijskih problema te da je njegovo održavanje ugroženo javili su se neki dobri ljudi koji su ponudili pomoć. Oni su rekli: Kamp mora da se održi, nije u redu da se zbog tromosti i nezainteresovanosti države on ugasi. A jeste u pitanju nezainteresovanosti jer je teško poverovati da Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje nema 150 hiljada dinara da izdvoji za edukaciju mladih ljudi. Nisu u pitanju recimo 40 miliona dinara koliko pokrajinska vlada izdvaja za zaštitu kulturnog nasleđa i očuvanje srpskog narodnog stvaralaštva. Ne, samo 150 hiljada. Naravno, poželjno je mnogo više, ali mi smo skromno društvo i sami iz svog džepa doplaćujemo ono što je kampu potrebno.

A da bude sve još interesantnije, novac koji je kamp trebalo da dobije Pokrajina zapravo uplaćuje samoj sebi, tj. svom telu, tj. Pokrajinskom zavodu za sport (a tek jedan deo novca se uplaćuje izviđačima za njihovu logističku podršku). 


Ali da pričamo o prijatnim temama. 

Dakle, jednog dana početkom meseca javio se iz Londona, gde je otišao poslom, naš stari prijatelj, koji je na neko vreme nestao iz našeg vidokruga, Dušan Vučković. Razočarao ga je stav države prema kampu pa je rekao da će eto on da pomogne koliko treba. Uostalom on je ranije dolazio na Letenku i sa nje nosi prijatne uspomene. 

To je toliko plemenit gest da sam se skoro zaplakao. Baš me je dirnuo. Pisao sam Dušanu i tražio neku novu njegovu fotografiju da je objavimo, ali je on reka da je to gotovo nemoguće jer uvek stoji s druge strane objektiva svoje kamere. I još je dodao će ga najbolje predstaviti fotografije koje radi, a njih vidite ovde (zaista vrede):

https://dvuckovic.com

Kad posetite ovu stranicu sretnete se sa bogatstvom raznovrsnih tema jako dobro obrađenih. Tu će te videti i više astrofotografija koje će vas sigurno impresionirati. Uostalom, evo dve novije:


DV 1

DV 2

Kao što vidite to je kometa 2020 f3 (NEOWISE)

***

mhg logoBaš smo srećan kamp što imamo toliko dobrih prijatelja. Jer javio se još jedan spasilac, a to je naš stari prijatelj, pomalo šašav. Tako se bar zove: Mad Head Games. A radi se o grupi mladih ljudi…hm koji sad već više i nisu toliko mladi koliko zreli, odrasli i u najboljim godinama, a neke od njih imali smo prilike da vidimo u poslednjih desetak godina, pa su i predavanja držali… Dakle, kada sam pitao Nenada Tomića, direktora MHG da li će i ove godine da nam njegova firma štampa majice odgovorio je sasvim kratko: „Tu smo da pomognemo. Koliko treba?“.

***

Pa ni ovo nije sve. Javio se i jedan, nama do sada nepoznat gospodin, Dejan Petrović koji do sada ni jednom nije bio u kampu, ali je čuo neke lepe stvari o njemu pa se pitao: može li on nekako da pomogne. Eh, pa to je divno. Dogovorili smo se sa g. Petrovićem da on prvo poseti naš kamp, da ga neposredno doživi pa ćemo pričati. 

Nadamo se prijatnom susretu sa njim u vreme kampa.

 

Ko dolazi, koga očekujemo Program  | SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU



Sve važno o našem astronomskom kampu naći ćete u tabeli ispod. (neki članci treba da se ažuriraju, biće ustkoro). U pitanju je kolekcija članaka koji razjašnjavaju sve ili skoro sve o kampu. Ako ipak imate neko pitanje o kampu, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KAMPU Da najavite svoj dolazak pišite ovde Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Autobuski prevoz - nema!
English
 
14516185837 fd5e043bdd o
 
 

radanT

Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...