Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

¤ Ruža vetrova ¤ Pogled ka zvezdama grada ¤ Sunce u srcu ¤ Nikola Tesla: čovek iz budućnosti 
¤ Put ka Mesecu ¤ Stari svetionik Trsta  ¤ Novi svetionik Trsta ¤ Bora, kraljica Trsta ¤ Stara mapa Evrope
¤ Potraži plavi oblak ¤ Canal Grande, Trg Ujedinjenja i Dolomiti ¤ Ivo Andrić o Trstu ¤ Trst 2021: najbolji grad u Italiji


Stari svetionik Trsta  >> Novi svetionik Trsta


1 copy

Svetionik i njegova simbolika utkani su u istoriju sveta. U drevno, kolektivno sećanje svih nas. 

Kao detetu vojvođanske ravnice, svetionik se večito šunjao u knjigama koje sam čitala, stripovima, filmovima, pesmama... Iako sam kasnije posetila mnoga primorska mesta, u Trstu sam prvi put osetila njihovo snažno, gotovo ezoterično prisustvo, moć i ponos kojima zrače.

Danas, u vreme moderne navigacije i nautike, reklo bi se da su prevaziđeni. To je daleko od istine! Pogotovo u gradovima kao što je Trst; ovaj grad se nalazio (i dalje se nalazi) na čuvenom „Putu svile“. Trst, koji je moćnoj Austrougarskoj otvorio oči ka moru. 

Trst ima dva svetionika od kojih je jedan aktivan. Oba se nalaze na suprotnim stranama tršćanske luke. Jedan nasuprot drugog. 

Prvo sam mislila da se „takmiče“. Kasnije sam shvatila da su kao dva ratna druga koja, svaki na svoj način, vidljivo i nevidljivo čuvaju i grad i luku. 

Stariji svetionik „Lanterna“ je prestao da bude aktivan 1969. godine. Bez vidljivog svetla, i dalje privlači i fascinira ne samo turiste već i stanovnike grada. Do njega se lako stiže sa glavnog trga Trsta (Piazza Unita d’Italia) koji je inače jedan od najvećih evropskih trgova koji bukvalno izlaze na more. Ako (nakon divljenja) okrenete leđa velelepnoj Gradskoj kući, pred vama su svetla i valovi Jadrana. 

2 copy

3 copy

4 copy

5 copy

Tršćanska luka je u obliku slova „C“. Na levom/gornjem kraku (gledano sa Trga), na kraju šetališta, nalazi se stari svetionik „Lanterna“. Njegova silueta se danas sa Trga ne vidi zbog brojnih zdanja koja su između izgrađena. Pa ipak, ako se uputite u kratku šetnju obalom, u daljini će se pojaviti svetionik koji i danas, uprkos utihnulom svetlu sa vrha, diše i živi. Što mu se više posetilac približava, to se više oseti tiha moć koju odašilja. Pogotovo predveče i noću, kada se nakon šetnje najednom pojavi, izroni naglo iz mraka i magle. 

6 copy

7 copy

8 copy 9 copy
10 copy 11 copy

Svetionik „Lanterna“ se danas ne obraća pomorcima. Svoje lice je okrenuo ka kopnu i netremice gleda ka visini, daljinama. Ne trepće kao nekad. Ponosan je i svestan svih onih bitaka u kojima je učestvovao u odbrani grada. Naime, ovaj svetionik je imao i odbrambenu funkciju osmatračnice i utvrđenja. Ponosi se i svim onim srećnim događajima kada je pomogao pomorcima da bezbedno uplove u luku.

12 copy

13 copy

14 copy

Danas je „Lanterna“ jedna od turističkih atrakcija grada: u donjem delu se nalazi restoran, a do vrha se može popeti strmim vijugavim stepeništem. Nikada me nije posebno zanimalo kako luka i grad izgledaju sa osmatračnice – ima toliko lepših pogleda na grad sa okolnih brda. Pre svega, svi ljudi koji su radili u ovim fascinantnim zdanjima nisu bili tamo radi veličanstvenog pogleda i zabave. Naprotiv, netremice su gledali ka pučini i u oblake, vrebajući svaki znak opasnosti.

„Lanterna“ kakvu vidimo danas je izgrađena početkom 19. veka. Na istom mestu su međutim postojala slična zdanja još u rimsko doba. Vrlo moguće još i pre Starog Rima: Trst i okolno područje su milenijumima bili protkani ne samo trgovačkim putevima već i destinacijama transreligioznih hodočašća...Kroz vekove, izgled svetionika na ovom istom mestu je menjan ali je njegova uloga u životu grada bila kontinuirana i neprocenjiva. 

15 copy

Na ilustraciji iz 19. veka, vidi se mesto gde će docnije, u 20 veku biti izgrađen novi svetionik „Vittoria“: tačno na padinama brda iza „Lanterne“ koja je na slici. A kako je noću obasjavao luku, vidi se na razglednici sa samog kraja 19. veka: 

dodatak1

Nakon što je novi svetionik izgrađen između dva svetska rata, značaj stare „Lanterne“ kao svetionika je iščezavao, da bi se svetlosni signali ugasili u drugoj polovini 20. veka. 

Čudi me to što ne osećam da je tu kraj. Signali ne blešte kao na novom svetioniku, ali „Lanterna“ i dalje živi. Osećam da genius loci ovde traje rame uz rame sa vremenom

Više o mladom svetioniku „Vittoria“ koji vredno, disciplinovano odašilje signale sa suprotne strane luke, u narednoj „Razglednici“...

16 copy

ALUBM FOTOGRAFIJA IZ OVE PRIČE

Izvor za staru ilustraciju „Lanterne“: www.istrianet.org

Izvor za staru razglednicu „Lanterne“: www.trieste-di-ieri-e-di-oggi.it 


Priče iz Razglednica:

¤ Ruža vetrova ¤ Pogled ka zvezdama grada ¤ Sunce u srcu ¤ Nikola Tesla: čovek iz budućnosti 
¤ Put ka Mesecu ¤ Stari svetionik Trsta  ¤ Novi svetionik Trsta ¤ Bora, kraljica Trsta ¤ Stara mapa Evrope
¤ Potraži plavi oblak ¤ Canal Grande, Trg Ujedinjenja i Dolomiti ¤ Ivo Andrić o Trstu ¤ Trst 2021: najbolji grad u Italiji


instagram30RAZGLEDNICE IZ TRSTA I REGIONA 
na Instagramu

 

Ivana Svetlik
Author: Ivana Svetlik
Ivana Svetlik; novinar, bloger i veliki poštovalac astronomije, istorije astronomije i fizike. Rođena u Novom Sadu 1980. godine, gde je diplomirala na Filozofskom fakultetu, odsek Istorija. Po struci Master istoričar i profesor istorije. Licencirani nastavnik engleskog jezika. U gimnazijskim danima ponosna polaznica seminara Astronomije kao i seminara Psihologije u IS „Petnica“. Živi u Trstu