Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

pdf

Stanje strateških nuklearnih snaga Rusije i njenih protivnika

Od kako je Zapad rekordno srozao cene sirove nafte i uveo sankcije Rusiji, od kada je započet sukob u Ukrajuni i početa vojna intervencija u Siriji, a naročito posle bombaškog napada u Parizu i obaranja “Su-24” te uvlačenja Turske u konfrotaciju sa Rusijom, sa pažnjom pratim šta se dešava. Pošto su naši izvori spori i nepouzdani, primoran sam da čitam šta se i na jednoj i na drugoj strani priča na netu. Skoro na svakom koraku se pominje narastajući strah od globalnog rata. Mnogi se drže teze da Rusija opstaje isključivo zahvaljujući Putinu i svom nuklearnom arsenalu. Da li je to tako?


nuklearnesnageUopšteno gledajući, danas u većini diskusija na Internetu i u medijima provejava mišljenje da su ruske Strateške nuklearne snage u finalnom stadijumu raspadanja. Još koju godinu i poslednje nuklearne rakete će zastariti i završiti u starom gvožđu, gde će biti isečene na delove, a onda će im NATO pokazati svoga boga. Verovatno bi tada bio primenjen isti scenario kao i mnogo puta do sada: humanitarno bombardovanje ruskih gradova, intervencija kopnene vojske NATO-a, okupacija teritorija, razoružanje ostataka ruske armije i svi potom sledujući procesi …

U zavisnosti od toga ko u datom momentu opisuje tu perspektivu – liberalni ili patriotki autori u Rusiji – intonacija se ne menja značajnije: u glasu liberala se oseti ton blaženstva i iščekivanja njihovog trijumfa (na licu im se da pročitati – kada dođemo s Amerikancima pokazaćemo vam!), a u glasu patriota ton neminovnosti (a u mislima – sve je izgubljeno, naša propast je zapečaćena a nama ostaje samo tiho da gledamo kako se gasi ruska civilizacija).

Vremenom su se takvi stavovi ukorenili i u širu populaciju i većina ljudi veruje da se Ruske oružane snage uopšte, a na prvom mestu Strateške nuklearne snage, SNS (rus. Стратегические ядерные силы, СЯС), nalaze u poslednjem stadijumu raspadanja.

Možda je sada pravo vreme da potvrdimo ili demantujemo ta ubeđenja realnim ciframa i činjenicama. Zbog toga ćemo detaljnije opisati sa koliko raketnih kompleksa i u kakvom stanju se nalaze ruske snage i uporediti ih sa odgovarajućim snagama njihovih potencijalnih protivnika, u prvom redu SAD, da bi pokazali do kakvog stanja je današnje državno rukovodstvo dovelo odbranu zemlje.

Dakle …

 

lanser Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(56 strane, 9,4 MB)
download

pdf

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: