Odnedavno Rusi praktikuju da raspisuju internacionalne konkurse za ambleme misija ruskih komičkih misija. Nedavno je na primer,na jednom takvom konkursu pobedila jedna kineska učenica.

amblemtmaOvde možete da vidite amblem sledeće misije "Sajuz TMA-16" koja kreće krajem septembra:

http://www.spacenews.ru/live/full_news.asp?id=25282 (i slika desno)

Detalji o konkursima se mogu naći na sajtu RKA:  http://www.federalspace.ru/ dok se predlozi se mogu poslati na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Sasvim je moguće da neko i iz naše zemlje učestvuje, pa i pobedi na konkursu za kreiranje amblema budućih kosmičkih misija. Kako počev od marta 2009. Rusija lansira godišnje po četiri kosmička broda, takvih će konkursa biti puno. Pobednik prisustvuje sastanku kosmonauta sa direktorom RKA Perminovim pred odlazak na Bajkonur, posle čega takođe ima priliku da prisustvuje lansiranju na kosmodromu. Naravno ima još nekoliko nagrada.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: