Osim istarskih i škole iz drugih županija uskoro lete u stratosferu

HISTRION 112 press

Ovog ljeta, tijekom avgusta, u bliski svemir iz Pule će poletjeti dvije bespilotne letjelice HISTRION 111 i 112. Točan datum lansiranja znati će se nekoliko dana prije samog lansiranja koje će se izvršiti sa „Svemirske luke Herman Potočnik, Pula“ (ledina kod Industrijsko obrtničke škole na Vidikovcu). 

Bespilotne letjelice kao uzgonsko vozilo koriste specijalne balone punjene helijem koji su u stanju na visine preko 20.000 m podignuti teret od nekoliko kilograma. Krilate letjelice nalik umanjenim inačicama ruskog Burana ili američkog space shuttlea posjeduju matičnu opto-elektroničku i radio-navigacijsku opremu koja je zadužena za sigurno odvijanje misije i pronalazak letjelica po slijetanju. 

H2

Unutar letjelice nalazi se teretni prostor zapremine tri kubična decimetra (100 x 100 x 300 mm), ekvivalent triju „cube sat“ pikosatelita. Tijekom proteklih mjeseci teretni  prostor dogovorno je raspoređen između većeg broja škola i fakulteta te drugih institucija koje će u HISTRIONima 111 i 112 u bliski svemir poslati svoje uređaje i eksperimente. Između ostalih u sklopu misije HISTRION 112 u bliski svemir će tako poletjeti i modul Elektrostrojarske škole Varaždin („EES SPACE“). Varaždinski modul u cijelosti je izrađen na opremi laboratorija za digitalnu fabrikaciju i ima zadatak izvršiti mjerenja temperature i atmosferskog pritiska te praćenje parametara leta. 

Naredne školske godine prikupljeni podaci koristiti će se za nastavne i znanstvene potrebe u školi.  U izradi modula EES SPACE sudjelovali su učenici; Jakov Gorski, Roko Risek, Tomislav Kereži, Robert Dokša, Rudolf-Leon Filip, Jan Vajdić i Anton Lekić. Mentori i suradnici bili su profesori Mihael Greguraš, Krunoslav Grudiček i Mihael Buhin a voditelj cijelog projekta ispred Elektrostrojarske škole Varaždin je profesor Robert Ljubek. 

EES SPACE modul prošao je i program testiranja te se pokazao kao pouzdan i funkcionalan. Krajem jula Vraždinci će njihov modul dopremiti u Viduline gdje će se izvršiti integracija s drugom modulima i samom letjelicom uz završno testiranje kompatibilnosti prije misije u bliski svemir. Misije bespilotnih letjelica HISTRION u bliski svemir jedan su od zadataka Istarskog svemirskog programa kojeg osmišljava i sprovodi Astronomska udruga Vidulini sa svojim suradnicima i partnerima.

h3


Odiseja HISTRIONa 6 u bliskom svemiru

HISTRION 5 potraga za sondom u akvatoriju Pula – otok Cres

HISTRION - lansirnje

HISTRION 5 i 6 u bliskom svemiru iznad Istre

HISTRIONi ovog vikenda polijeću iz Pule

Srednjoškolski tim za HISTRIONe

Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir

Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.

Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima

HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir

HISTRION - slike