Tri autonomne bespilotne letjelice kreću na misije u bliski svemir. 

Tijekom subote 02. oktobra iz Pule put stratosfere (bliski svemir) na svoje pomno isplanirane misije kreću tri autonomne bespilotne letjelice; HISTRION 201, HISTRION 202 „Danijel Vuković“ i HISTRION 301.

H202 pozadina
Veće verzije slike

Ovogodišnje misije autonomnih bespilotnih letjelica HISTRION spadaju u najvažnije zadatke Istarskog svemirskog programa-Prvog hrvatskog svemirskog programa kojeg je osmislila i provodi Astronomska udruga Vidulini sa svojim suradnicima i partnerima. Lansiranje će se izvršiti sa poligona „Herman Potočnik“, Pula. Poradi aktualne epidemiološke situacije isključeno je prisustvo javnosti, odnosno na lokalitetu lansiranja nalaziti će se samo tehničko i drugo nužno osoblje. Neposredne pripreme letjelica i drugih elemenata misija odvijati će se u vremenu od 08-11 sati, predlansirne radnje planirane su u vremenu od 11-12 sati a zatim će u vremenu od 12-13 sati, u razmaku od po pola sata , u bliski svemir redom krenuti H201, H202 „Danijel Vuković“ te naposljetku H301. Letjelice će nakon leta kroz troposferu proći tropopauzu a zatim krenuti visoko u stratosferu, iznad Armstrongove linije na 20.000m koja predstavlja početak područja koje se definira kao bliski svemir. Po dostizanju maksimalne visine leta (30.000m) započeti će njihov povratak koji u konačnici uključuje slijetanje na morsku površinu u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva, između istočne obale Istre i zapadne obale Cresa.

H201 zona slijetanja
Veće verzije ilustracije

Nekoliko spasilačkih timova na moru i kopnu u pripravnosti očekuje njihovo slijetanje sa zadatakom da čim prije prihvate letjelice te ih dostave tehničkoj ekipi Istarskog svemirskog programa na daljnje postupanje u smislu obrade i raspodjele mnogobrojnih modula sa eksperimentima.

H201 more macro
Veće verzije ilustracije

Svaka od letjelica opremljena je sa četiri osnovna modula, teretna prostora. Glavni modul rezerviran je za tehniku koja vodi brigu o letu, parametrima leta, senzoriku, optoelektroniku, komunikaciju.. Slijedi modul namijenjen eksperimentima s područja prirodnih znanosti, astrobiologija, kemija, fizika.. Tu je i modul sa eksperimentima i artefaktima s područja društvenih znanosti kao i modul namijenjen gospodarstvu. Sveukupno se u tri ovogodišnje misije letjelica HISTRION nalazi oko tri stotine različitih eksperimenata, osmišljeninih od stotinjak subjekata, sveučilišta, instituti, osnovne i srednje škole, udruge, tvrtke.. Zajedno sa organizacijskim timom direktno sudjeluje preko tri stotine ljudi, indirektni upliv sa kasnije uključenim učenicima i sutudentima imati će doseg oko tisuću ljudi, ponajviše iz naše zemlje ali i dvanaest drugih zemalja, Njemačka, Češka, Slovačka, Austrija, Slovenija, BiH, Srbija, Makedonija, Mađarska.. izjavio je voditelj Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini – Marino Tumpić.

Vidulini HISTRION shema leta
Veće verzije ilustracije

Ipak, najteži i najodgovorniji dio posla nalazi se na voditeljima odjela; Gabrijel Erman, Ivica Lađarević, Nenad Perković, Darije Herceg, Eduard Erman i njihovim kolegicama i kolegama koju su mjesecima marljivo i strpljivo radili na planiranju i pripremi ovih misija.

Ukoliko ovih dana naiđete na letjelice prije spasilačkih timova, prihvatite ih, postupite prema naputku koji se nalazi na njima i nipošto ih ne otvarajte.

H201 more tele
Veće verzije ilustracije


Nova generacija HISTRIONa za letove u bliski svemir
Autonomne bespilotne letjelice HISTRION
HISTRIONi 107 i 109 vratili se kući
HISTRIONi 108 i 110 - rekonstrukcija i obrada podataka
Pronađeni HISTRIONi 108 i 110
HISTRIONi u bliskom svemiru 
Započinje odbrojavanje prema lansiranju HISTRIONa 108 i 110
Lansiranje HISTRION 107 i 109
Odiseja HISTRIONa 6 u bliskom svemiru
HISTRION 5 potraga za sondom u akvatoriju Pula – otok Cres
HISTRION - lansirnje
HISTRION 5 i 6 u bliskom svemiru iznad Istre
HISTRIONi ovog vikenda polijeću iz Pule
Srednjoškolski tim za HISTRIONe
Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir
Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.
Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION - slike