Potencijal koji je cijelo vrijeme bio na dohvat ruke

H 301 panorama tech

Lansiranja ovogodišnje serije autonomnih bespilotnih letjelica HISTRION (201 i 202 „Danijel Vuković“) izvorno planirano za srpanj-kolovoz poradi (pre)važnih i neodgodivih poslova AUV na tajnom projektu „ALBUS-MIRNA“  na koncu su potpuno uspješno realizirana u listopadu ove godine. Taj je vremenski odmak odlično poslužio za idejno riješenje, razvoj, testiranje te u konačnici i lansiranje (02.10.2021.) eksperimentalne letjelice HISTRION 301 koju je osmislio, konstruirao i testirao Darije Herceg. U tom poslu svesrdnu pomoć pružio mu je Ivo Bruketa. Gabrijel i Eduard Erman te Nenad Mijović osigurali su nužnu tehničku potporu tijekom  lansiranja. 

  H301 visina vrijeme
  H301 visina pritisak shematski
  H301 u letu plus struktura letjelice
  H301 racunalna putanja leta
  H301 putanja Pula Cres
  H301 podjela atmosfere
   
   

Pulska UTP baterija helija (Alen Peteh, Daniel Kalebić, Kristijan Gozdan) već standardno sudjeluje u Istarskom svemirskom programu pruživši neophodnu ljudsku, stručnu potporu te opremu, alate, infrastrukturu i pogonsko gorivo (helij) za balone – nosače letjelica. UTP d.o.o. Pula značajan jeprijatelj i pouzdani partner u Istarskom svemirskom programu!

HISTRION 301 lansiran je 02.10.2021. sa Poligona A Svemirske luke Herman Potočnik Pula, na Vidikovcu koji se nalazi ispred Industrijsko obrtničke škole Pula. Ova je škola glavni partner-suradnik Istarskog svemirskog programa sa poodmaklim radovima na formiranju Centra za svemirska istraživanja (CSI Pula) sa instalacijama u eksterijeru i interijeru škole. Polijetanje se dogodilo u 12:29, nakon 128 minuta leta letjelica H301 u 14:37 slijeće na otok Cres. Obzirom je riječ o letjelici namijenjenoj  letu u troposferi njezina je maksimalna visina leta bila ispod 7.000m. Horizontalni ostvareni dolet iznosio je 47.400m, a ukupni prijeđeni put u zraku tijekom misije preko 60.000m. Pripreme za let započele su toga dana u 10:59 da bi misija bila okončana u 19:10 kada se letjelica nalazila u rukama spasilačkog tima „Likvidator-5“ (Darije Herceg, Ivo Bruketa, Nenad Žufić, Janko Žufić i Marino Tumpić). Tijekom leta radio-lokacijski je praćena sustavom GLONASS, ruskim navigacijsko-lokacijskim globalnim sustavom za pozicioniranje koji se koristi za civilne i vojne potrebe dijem planeta.

Masa H301 prilikom lansiranja iznosila je 235g. Poradi odgode lansiranja H201 i H202 neposredno prije polijetanja H301 odlučeno je da se u nju postave četiri modula s područja astrobiologije (41,42,44 i 45), iako to prvobitno nije bilo planirano. Ove je eksperimente pripremio Centar za astrobiologiju AUV kojeg vodi Ivica Lađarević. „Posuđeni“ su od astrobiološkog stratosferskog satelita namijenjenog za H202. Odmah po slijetanju uzorci su otpremljeni u laboratorij na analize. 

Prilikom pripreme dizajna i planiranja misije H301 izrađene su još tri slične letjelice,  prototipovi, na kojima su testirane ciljane značajke. Udar i plutanje na vodenoj površini. Testovi ponašanja (skretanje, tumbanje, rotacija..) u slobodnom letu kao i ispitivanja dvije vrste padobrana koji se biraju ovisno o željenim ili usiljenim parametrima misija na temelju predikcije putanje i/ili stvarne putanje leta. Optimizacija strukture unutar letjelice za prihvat opreme i instrumenata, njezina izdržljivost na vibracije u letu i udar pri ateriranju, mogućnosti smještaja korisnog tereta. Sustav oslobađanja i aktivacije padobrana te sustav centralnog, balansiranog, vezivanja letjelice za balon. Specijalni ventil sa dvostrukom funkcijom, prihvat balona i letjelice uz olakšanu manipulaciju prilikom punjenja helijem.. Zemaljski računalni centar kao potporu ovoj misiji osigurao je Denis Draguzet, vlasnik Tehnoline telekom, Pula sa mladim inženjerom Antunom Kovačevićem.

Prilikom predlansirnih radnji, prvi test uzgona balona tipa „80“ pokazuje nedovoljnu nosivost korisnog tereta. Odlučuje se napuhati balon na maksimalni promjer čak i uz rizik pucanja balona što se i dogodilo. Bilo je jasno kako H301 čak i sa kapacitetnijim balonom tipa „90“ te dodanom masom u vidu korisnog tereta neće poletjeti ili će poletjeti ali uz simboličnu brzinu penjanja. Stoga su za misiju korištena dva jarko narančasta balona tipa „90“, oba napunjena ispod njihovih maksimalnih mogućnosti. Dovoljno za najmanje 2.5m/s vertikalne brzine penjanja, a pri dostizanju kritične visine odnosno pucanju najmanje jednog balona letjelica će (i uz pomoć padobrana) polako ali sigurno prijeći u slijetanje. Na točci slijetanja tim „Likvidator-5“ dočekao je neočekivani prizor. Oba su balona bila cijela vidljivo ispuhana ali još uvijek promjera 30cm, odnosno drugi promjera 40cm! Zaključak je kako latex materijal propušta značajno propušta helij kroz stijenke, i to očigledno sve brže protokom vremena. Što se vidjelo i po smanjenju promjera balona tijekom trajanja akcije skidanja H301 sa drveta. Letjelica je vizualno uočena u 18:04, a skinuta sa drveta u 19:10, te spremljena u vozilo.

Penjanje malom vertikalnom brzinom uz polagano curenje helija iz balona, da bi ono s dostizanjem visine postalo sve veće i brže uz poprilično veliku propusnost stijenke (naspram stratosferskih balona) pridonjelo je, (uz padobran) neočekivano, vremenski dugom letu i velikom horizontalnom doletu. Posljednjih dvadesetak minuta leta ostvaren je značjni pad vertikalne pozicije naspram horizontalne. Ovi letni elementi nisu omogućili provjeru letnih karakteristika letjelice prilikom brzog vertikalnog obrušavanja ali su dali značajne parametre ovakvog letnog postava za naredne misije sličnog tipa. Misiju H301 sa latex balonima zahvaljujemo tvrtci Dominion d.o.o., Zagreb. Usprkos slijetanju na grane drveća i naknadne grube manipulacije baloni su se pokazali izdržljivima uz vidljiv, ravnomjerno raspoređen, deformitet stijenki donje polutke (!) balona.

Mikrokamera postavljena u letjelici odradila je svoj posao ali samo prvih nekoliko minuta od planiranih najmanje 45minuta video materijala tijekom polijetanja, leta i slijetanja. Naknadno ustanovljena neispravnost njezina akumulatora dovela je do samoisključenja kamere još na zemlji. Samoisključenje kamere nije bilo poznato do okončanja misije, obzirom se ista po uključivanju zatvorila u kućište letjelice. Ipak, ova se kamera nakon popravka koristila na H202 te uspješno i bez problema odradila više od sat vremena video materijala!

Zaključak je kako latex baloni tipa „80“ i „90“ korišteni u misiji H301 ipak mogu odraditi eksperimentalne misije u donjem pa čak i srednjem području troposfere. Ukoliko se želi dostići točka pucanja balona uz korištenje samo jednog balona tipa „90“ (sa više upuhanog helija nego što je to bio slučaj sa H301) masa letjelice ne bi smjela prelaziti 80g, sa dva balona ne više od 160g . U prvom slučaju postiže se penjanje od najmanje 3.5 – 4m/s (procjena!) te slijetanje terminalnim brzinama (bez padobrana). U drugom slučaju (sa dva balona) izvjesno je penjanje sličnim brzinama, po dostizanju kritične visine, pucanje jednog od balona uz očuvanje funkcionalnosti drugog koji tada ne može zadržati dovoljan uzgon ali će se pri slijetanju ponašati poput padobrana (uzgon od najmanje 100g pri masi letjelice 160g) te time produžiti vremensko trajanje leta kao i put u horizontalnoj ravni. Naravno u ovim varijacijama treba uzeti u obzir aktualne podatke o atmosferskom pritisku, gustoći, vlažnosti i temperaturi zraka. Ovi parametri mogu značajno utjecati na letne parametre pri istim postavkama letjelice (masa, oblik..). 

Misija H301 u konačnici je klasificirana kao uspješna. Istina, neki od planiranih zadataka nisu realizirani ali je istovremeno prikupljeno mnoštvo drugih, neplaniranih a jako vrijednih informacija i iskustva koji će se itekako koristiti u budućnosti. Dana 25. listopada 2021. tehnička misija HISTRIONa 301 u cijelosti je završena nakon evaluacije svih podataka. Nastavlja se u dijelu astrobiologije i analiziranja uzoraka koji su bili u njoj. H301 te svi prototipovi ovog tipa letjelica konzervirani su i spremljeni u sigurnosne kontejnere. Tko zna, možda u nekoj boljoj budućnosti postanu vrijedni artefakti muzejske postave Istarskog svemirskog programa – Prvog hrvatskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini.

Lansiranju H301 prisustvovali su mnogobrojni suradnici, partneri i prijatelji Istarskog svemirskog programa AUV kao i pripadnici sedme sile, medija, koji su cjelovito i korektno popratili događanje na čemu im zahvaljujemo. Izdvajamo dugogodišnjeg partnera i generalnog medijskog pokrovitelja www.regionalexpress.hr koji nas prati od samog početka kao i suradnike sa portala www.astronomija.org.rs , www.morski.hr , Radio Labin, i druge.

Marino Tumpić, voditelj AUV, kazuje kako se misija H301 pokazala uspješnom. Elementi ove misije ukazali su nam na nekoliko situacija koje ćemo itekako koristiti u planiranju daljnih aktivnosti. S druge strane, neplanirani elementi ove misije, kompenzirali su i prevazišli izvorni plan leta eksperimentalne letjelice HISTRIONa 301. 

Mellani Sabo, Karin Šćulac i Daniela Kovačević, voditeljice organizacijskih aktivnosti, istaknule su važnost H301 u smislu planiranja narednih lansiranja istaknuvši kako u ovoj letjelici, poradi ograničenja mase, nije postavljen radar reflektor kao i da nisu korištena LED signalna svjetla obzirom na dnevni karakter letnog dijela misije.

 

 

 


HISTRION 301 više nego uspješan let
HISTRIONi na putu u stratosferu
Nova generacija HISTRIONa za letove u bliski svemir
Autonomne bespilotne letjelice HISTRION
HISTRIONi 107 i 109 vratili se kući
HISTRIONi 108 i 110 - rekonstrukcija i obrada podataka
Pronađeni HISTRIONi 108 i 110
HISTRIONi u bliskom svemiru 
Započinje odbrojavanje prema lansiranju HISTRIONa 108 i 110
Lansiranje HISTRION 107 i 109
Odiseja HISTRIONa 6 u bliskom svemiru
HISTRION 5 potraga za sondom u akvatoriju Pula – otok Cres
HISTRION - lansirnje
HISTRION 5 i 6 u bliskom svemiru iznad Istre
HISTRIONi ovog vikenda polijeću iz Pule
Srednjoškolski tim za HISTRIONe
Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir
Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.
Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION - slike