Pjesmom mira prema zvijezdama

H-ELIS_glasistre1

DORA, natjecanje za pjesmu kojom će se naša Domovina predstaviti na ovogodišnjem Eurosongu završeno je. Natjecateljice i natjecatelji dali su sve od sebe, svatko sa svojom osobnošću i pričom koja je zaokružila i upotpunila njihov izričaj na Opatijskoj pozornici.

Jedna od pjesama je šestoplasirana „NO WAR“ u izvedbi Elis Lovrić. Mjeseci pripreme za ovu pjesmu ali i daljnji ovogodišnji angažman pjevačice i njenih pjesama odvijali su se daleko od očiju javnosti na komunikaciji između Elis Lovrić i Marina Tumpića voditelja Istarskog svemirskog programa. Prva test letjelica ovogodišnjeg hodograma lansiranja autonomnih bespilotnih letjelica HISTRION u područje bliskog svemira planom je bila zakazana za siječanj-veljaču. Nakon inicijalnih razgovora ekipa Istarskog svemirskog programa pristupila je konstruiranju i izradi modificirane, personalizirane rekli bismo,letjelice nazvane HISTRION ELIS (skraćeno; H-ELIS) koja je pjesmu „NO WAR“ ponijela put zvijezda odnosno put stratosfere. Glavni konstruktor H-ELISa je Darije Herceg a simbolika vizualnog identiteta pokazuje povezanost tehnike i umjetnosti. Gitara (kojom se koristi Elis) i raketa (koja je simbol čovjekova puta u svemir). Konačni izgled H-ELISa pomirio je tako dvije naočigled nepomirljive stvari. H-ELIS poletjela je nešto iza podneva 15.02.2022.. Odradila je planirane zadaće u smislu testiranja tehničkih elemenata kao i simboličan prijenos pjesme na mikroSD memorijskoj kartici ka svemiru. 

H-ELIS_glasistre2

IMG_20220215_150751 letjelice je iznosila 91g. Tijekom penjanja u visine prešla je horizontalni put od gotovo stotinu kilometara, naravno sve uvažavajući upute i pravila zračnog prometa uz prethodno ishodovanje NOTAMa (upozorenja za pilote). H-ELIS 2 će kao kopiju identičnu orginalu Elis Lovrić koristiti na svojim javnim nastupima a istovremeno ekipa Astronomske udruge Vidulini zadovoljna je rezultatima koje su dobili u svojoj test misiji koja je tako postala ne samo tehnički artefakt već i pomalo umjetnički proizvod. Samo lansiranje proteklo je u iznimno teškim meteo uvjetima, po kiši i jakom vjetru a i to je na neki način simbolika događanja danas u svijetu. Ipak ma koliko bili teški uvjeti Čovjek i umjetnost uz znanost i tehniku te međusobno uvažavanje i poštovanje mogu i pobjeđuju sve nedaće koje nam se nađu na putu. Organizacijsku i tehničku potporu pružili su Gabrijel Erman, Ivo Bruketa (AUV), Alen Peteh i  Emil Bilić (UTP d.o.o, Pula) kao i djelatnici Industrijsko-obrtničke škole Pula. Lansiranju su pored AUV tehničkog i IOS pratećeg tima nazočili i Filip Gembec i Karlo Mikulaco buduće mlade robotičke snage svemirskog programa iz ekipe profesora Dragana Pantića (IOS).

Unutar i izvan letjelice nalazili su se uređaji tipa GLONASS i GPS za pozicioniranje i praćenje letjelice putem SMS i GPRS signala, mikrokamera, padobran-trake, specijalni tehnički teret i posebna mikro SD kartica sa pjesmom „NO WAR“ Elis Lovrić. H-ELIS spada u seriju  letjelica tipa „HISTRION 300+“ namijenjenih za testiranja i ispitivanja pojedinih sklopova i komponenti prije nego se one ugrade i lansiraju na operativnim  misijama. Tijekom travnja put stratosfere krenuti će H302, a na ljeto na svoj put na zvijezdama (stratosfera, bliski svemir) kreću najmanje dvije velike letjelice sa brojnim eksperimentima iz raznih područja znanosti i tehnologija, uključivo i učeničke projekte.

Fotografije: AUV i Glas Istre

POGLEDAJTE SVE FOTOGRAFIJE IZ OVOG ALBUMA (9 fotografija)


Riješena misterija HISTRION 1A
Moduli iz Srbije u Hrvatskom svemirskom programu
HISTRIONi 201 i 202 preko ruba bliskog svemira
Srbija u Hrvatskom svemirskom programu
HISTRIONi na putu u stratosferu
HISTRION 301 više nego uspješan let
HISTRIONi na putu u stratosferu
Nova generacija HISTRIONa za letove u bliski svemir
Autonomne bespilotne letjelice HISTRION
HISTRIONi 107 i 109 vratili se kući
HISTRIONi 108 i 110 - rekonstrukcija i obrada podataka
Pronađeni HISTRIONi 108 i 110
HISTRIONi u bliskom svemiru 
Započinje odbrojavanje prema lansiranju HISTRIONa 108 i 110
Lansiranje HISTRION 107 i 109
Odiseja HISTRIONa 6 u bliskom svemiru
HISTRION 5 potraga za sondom u akvatoriju Pula – otok Cres
HISTRION - lansirnje
HISTRION 5 i 6 u bliskom svemiru iznad Istre
HISTRIONi ovog vikenda polijeću iz Pule
Srednjoškolski tim za HISTRIONe
Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir
Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.
Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION - slike