Skoro 10% od 47 američkih žena koje su letele u kosmos nastradale su tokom tog procesa, uključujući četiri članice posade nesrećnih spejs šatlova. Predmeti koji su pripadali ženskim astronautima, preminulim i živim, zbog svoje retkosti, postići će prilično visoke cene na najavljenim aukcijama.

Nažalost, opsesivno smo okupirani tragedijama,“ izjavio je Howard C. Weinberg, konsultant zadužen za svemirska pitanja Heritage aukcije u Dalasu.

Na aukciji vezanoj za svemirska istraživanja tokom sledećih par nedelja pojaviće se neke uspomene vezane za žene. Prikaz će biti otvoren 21. aprila u britanskoj aukcijskoj kući Bonhams u Njujorku, a tom prilikom biće prikazan ruski skafander za treninge iz devedesetih godina (očekivana cena od $30.000 do $50.000) koji je američka astronautkinja Shannon Lucid (1943) oblačila tokom priprema za šestomesečni boravak na stanici „Mir“. Bio je to njen peti i poslednji let u kosmos.

skafander

Bid 1311 – skafander Shannon Lucid Сокол КВ-2“, proizveden u fafrici „Звезда“. Vodi se kao „spasilački skafander“. Lucidova je bila drugi Amerikanac na „Miru“, i u svoje vreme Amerikanac sa najviše sati provedenih u orbiti. Tada je bila jedina majka koja je letela u kosmos.

Oprema je bila namenjena za slučaj opasnosti, u slučaju brze dekompresije, i brzo se navlačio kroz otvor na šniranje koji se nalazio u visini grudi. Creva i pokazivači su se protezali kroz rukave i torzo. U slučaju da je zbog zaštite Lucidove trebao da se naduva, gurtne u ramenima i ispod pazuha sprečavali su da joj ruke lete okolo.

Kao i svim starim svemirskim odelima, i ovome će trebati konzervacija. „Unitrašnja guma polako počinje da se lepi,“ izjavio je Matthew Haley, Bonhamsov stručnjak za knjige i rukopise.

Skafander se pojavio na tržištu odmah nakon Lucidinog putovanja 1996. godine; Rusi su rasprodali većinu svoje kosmonautske kolekcije. Bonhams ne navodi ime trenutnog vlasnika, ali očigledno ostavlja vrlo prepoznatljiv trag. Kallerovi istorijski dokumenti iz Marlboroa u državi Njujork iznajmljivali su i prikazivali odelo u brojnim institucijama, uključujući Svemirski centar u Hjustonu i Džordž Bušovu predsedničku biblioteku i muzej u Teksasu.

Potpisi ženskih putnika u kosmos daleko su češći artikli na aukcijama od delova njihove odeće. Izgravirane fotografije i litografije portreta Sally Ride (prva Amerikanka u kosmosu) i članica posade „ChallengeraChrista McAuliffe i Judith A. Resnik procenjeni su svaki na po $7.000 na prošlogodinjoj majskoj prodaji i Regency–Superior’s aukciji 8. juna u Sent Louisu.

Narednih godina se očekuje da sav srodan materijal iz arhiva da se nađe na prodaji. Tokom 2009. na stotine telegrama poslatih je McAliffevoj neposredno pred njenu smrt i posmrtne komemorativne pozivnice prodalo je po ceni od $2.500 Udruženje Scott J. Winslow iz Bedforda, Nju Hempšsiru.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: