×

Obaveštenje

Lack of access rights - File 'http:/encrypted-tbn3.gstatic.com/images'

U narednih pet godina Indija planira 58 kosmičkih projekata

Formirana radna grupa za projekat super-rakete “Sadružestvo”

Na orbiti oko Zemlje se nalazi više od 16,000 objekata


U narednih pet godina Indija planira 58 kosmičkih projekata

        U narednih pet godina, Indija planira da obavi 58 kosmičkih projekata, uključujući misije aparata na Mesec i Mars, lansiranje satelita koji će tokom 24 časa pratiti vremenske prilike nad Indijom, tragati za novim prirodnim resursima i analizirati stanje vodotokova i šumskih požara. Indijska organizacija kosmičkih istraživanja takodje planira stvaranje nacionalnog sistema globalne navigacije koji će biti sastavljen od sedam satelita.

        U sledećem petogodišnjem planu Indija će potrošiti 397 mlrd rupija (oko 7 mlrd dolara) za kosmička istraživanja na realizaciju ambicioznog programa koji se sastoji od 33 satelitska i 25 lansirnih projekata.       

Formirana radna grupa za projekat super-rakete “Sadružestvo”

        Generalni direktor ukrajinskog Državnog konstruktorskog biroa “Južnoe”(KBJ) Aleksandar Degtjarev visoko ocenjuje perspektive saradnje sa Rusijom i Kazahstanom u projektu stvaranja nove teške rakete-nosača. Kako smo već javljali, rukovodioc RKK “Energija” Vitalij Lopota je predložio dvema stranama da se korišćenjem tehnologije sistema “Energija-Buran” iz vremena SSSR-a, kao i infrastrukture koja je za ovaj program stvorena na kosmodromu Bajkonur, realizuje projekat super-rakete “Sadružestvo” (“Saradnja”).

        Ukrajinski stručnjaci su još 2011. ruskim kolegama u RKK “Energija” predložili da se na osnovu blokova prvog i drugog stepena RN “Zenit” razvije super-raketa. Onda je tokom susreta predsednika Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Viktora Janukoviča prošlog leta ova tema podignuta na najviši državni nivo, da bi pre nekoliko nedelja došlo i do prvog susreta predstavnika tri strane u Jevpatoriji na Krimu. Dogovoreno je da se formira radna grupa koja će proanalizarati sve najvažnije elemente projekta i sastaviti izveštaj koji će biti prosledjen direktorima kosmičkih agencija tri države. 

        Prošlog avgusta je Vitalij Lopota obelodanio planove tri države da rade na projektu super-rakete “Sadržuestvo” nosivosti 70 tona.

Na orbiti oko Zemlje se nalazi više od 16,000 objekata

        Iz Departmenta za praćenje veštačkih kosmičkih objekata NASA-e javljaju da na orbiti oko Zemlje nalazi 16,530 jedinica, što je za 131 fragment više u odnosu na brojku od pre tri meseca.  Oko naše planete sada kruži 3537 (+38) kosmičkih aparata (aktivnih i “mrtvih”) i 12,993 (+93) što odbačenih stepena RN, što delova raspadnutih raketnih blokova i satelita.

        Na prvom mestu je i dalje Rusija sa 6,195 (+87) kosmičkih objekata (1,421 satelit i 4,774 fragmenata RN i satelita). SAD ima 4,946 kosmižkih objekata (1,123 satelita i 3,823 delova stepena RN i uništenih aparata), dok je Kina na trećem mestu. Najmnogoljudnija država ima 3,726 objekata na orbitama oko Zemlje (131 satelit i 3,595 odlomaka RN i drugih kosmičkih aparata). Zatim slede Francuska (492 objekata), Japan (199), Indija (175) i ESA (41), dok sve ostale države skupa imaju 711 kosmičkih objekata. 

 

Svemirski otpad prijeti ISSu | Astronomski Magazin

26 окт 2012 ... Tijekom gotovo šest desetljeća svemirske ere u svemir je lansirano na tisuće letjelica. Neke od njih nisu odradile svoj zadatak kako je bilo ...

Otpad zarobljava MSS
 Danas se to smatra neprihvatljivim jer je ocenjeno da slobodno-lebdeći svemirski otpad može biti vrlo opasan. Na drugoj strani, ni astronaute ni NASA-u baš ne ... 
Švajcarski svemirski đubretar | Astronomski Magazin
 19 феб 2012 ... Zakonski, svemirski otpad je vrlo pipava stvar: svaka kompanija je vlasnik svog đubreta, što znači da Švajcarci mogu da uklanjaju samo svoje ... 
Odbrojavanje za Juno | Astronomski Magazin
 9 апр 2010 – Američka svemirska agencija sprema novu povijesnu misiju prema ... (26 oktobar 2012); Svemirski otpad prijeti ISSu (26 oktobar 2012); Odgođeno ... 
Dvije milijarde USD za uklanjanje otpada iz svemira | Astronomski ...
 26 нов. 2010 ... Letjelica s nuklearnim pogonskim sustavom imala bi dovoljno goriva i manevarskih sposobnosti pohvatati svemirski otpad te ga kontrolirano ... 

ESA ispituje radar za praćenje svemirskog smeća | Astronomski ...

17 окт 2012 ... Eksperimentalni radar za praćenje svemirskog smeća postavljen je na ... i tehnike – ovdje je riječ o pravom „big brotheru" svemirskog otpada.

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: