ADMINISTAROR NASE je po rangu najviši službenik te organizacije, a zadatak mu je da vodi tim Nase i upravlja njenim resursima u cilju ostvarenja planiranih kosmičkih istraživanja. Administrtor je i viši naučni savetnik za svemirska istraživanja američkog predsednika. Američki predsednik kroz predlog budžeta Nase koji podnosti američkom Kongresu na usvajanje ima dominantaan uticaj na ovu organizaciju.

SRĐAN PENJIVRAG

penjivragKatastrofalna politika Džordža Buša u svim oblastima ostavila je traga i u Nasi. Ono što je trebalo da bude jasna vizija sada je magloviti put koji vodi u nemilosrdno trošenje para sa veoma neizvesnim ishodom. Na sreću, promena u Beloj kući došla je u pravom trenutku. Prvi potezi novog predsednika su veoma ohrabrujući. Obama predlaže zabranu svemirskog oružija u nadi da će diplomatskim putem moći da reši mnoge probleme. Preslikano na Nasu ovo može da znači preko potrebnu međunarodnu saradnju u mnogim oblastima, pre svega u povratku čoveka na Mesec. Ovakav poduhvat će rasteretiti budžet Nase i osloboditi novac za planetarnia istraživanjia, nove teleskope i bolju edukaciju. Novi šef Nase će vrlo brzo morati da ozvaniči saradnju Amerike i Evrope u budućim istraživanjima Marsa, počev od misije rovera 2016. godine, kao i međunarodnu misiju ka Saturnu ili Jupiteru krajem sledeće decenije.

Međutim, moguće je da do krupnih promena u Nasi i ne dođe. Tada bi najvažniji zadatak novog administratora bio da obezbedi sredstva i pravilno ih rasporedi kako bi se što više isplniranih projekata realizovalo. U trenucima oslabljene ekonomije američki Kongres će dobro vagati koliko i kome će dati novac. Novi šef Nase iznova mora ubediti pre svega javnost da uložena sretstva u Nasu nisu izgubljena već se vraćaju mnogostruko.

Trenutno (maj 2009) dužnost adminitratora obavlja Christopher Scolese dosadašnji zamenik administarora. Tu dužnost će obavljati privremeno, do imenovanja novog administarora. Dosadašnji administrator, Majkl Grifin, kao kadar prethodnog predsednika SAD, Džordža Buša, podneo je ostavku, koja je i prihvaćena. O Grifinu i Nasi pisali smo u brojevima 30 odn. 32

Do smene Grifina je došlo u ključnom trenutku za Nasu, kada su se nagomilali problemi koji zahtevaju donošenje važnih odluka i kada finansijska kriza trese Ameriku, a budžet Nase iako je enormno velik prema budžetima svih ostalih svemirskih agencija u svetu, ipak je nedovljan za ambicije Amerike u budućim kosmičkim istražvanjima i nameri da Amerika bude neprikosnoveni predvodnik čitavog sveta u tim istraživanjima. Taj budžet sada iznosi oko 20 milijardi dolara godišnje i duplo je veći od budžeta ostalih svemirskih agencija – zajedno. Ali, kosmonautka je skupa, a nove misije sve složenije i sve više gutaju para.

Problemi pred kojima se nalazi Nasa su vezani pre svega za spejs šatlove. Oni moraju da se povuku iz upotrebe (po planu zadnjiće poleteti 2010. godine), jer su se pokazali isuviše rizičnim za posadu, jer su ispali preskupi i svakako su daleko od prvobitne ideje da budu lako, jeftino, višekratno prevozno sredstvo do kosmosa i nazad. Ali bez njih Amerika ostaje bez letelice koja može da preveze čoveka u svemir. Radi se uveliko na izgradnji novog svemirskog vozila, ali rokovi se probijaju i neizvesno je kada će ono biti završeno. Postoji otvorena mogućnost da Nasa svoje ljude na Međunarodnu svemirsku stanicu prevozi ruskim letelicama, što Americi ne dogovara iz političkih razloga.

Članak iz Astronomije broj 36

S druge strane, baš svi ti problemi s kojima i Obama i Nasa treba da se bore u narednom periodu i zahtevaju promene, pa i promene administartora. Zbog toga je upravo sada pravi trenutak da na čelo Nase dođe novi čovek.