Prema riječima Ruskog premijera Dmitry Medvedeva njegova će zemlja u razdoblju od 2013. do 2020. za svemirske programe izdvojiti nešto više od 70 milijardi USD.

rusija svemirTim se novcem želi podignuti tehnološki nivo sadašnjeg stanja svemirskih kapaciteta, izgraditi novi i osuvremeniti postojeći raketodromi, nastaviti s pilotiranim misijama u svemir te svemirske programe vezane za ISS, uvesti nove rakete i pilotirane svemirske brodove u aktivnu upotrebu te poslati robotičke istraživače na Mjesec, Mars, Veneru i drugdje po Sunčevom sustavu.

Sve to treba osigurati lidersku poziciju Rusije u svemirskim istraživanjima što je nacionalni cilj najveće zemlje na svijetu. Svemirske tehnologije, prema Medvedevu, ključ su za povećanje ekonomske moći, tehnološke superiornosti i socijalnog blagostanja u zemlji te im stoga moramo dati pažnju kakvu zaslužuju.

Nakon raspada SSSRa i za vrijeme kontroverzne Jelcinove ere ruski svemirski program doslovce se raspao. Politička i ekonomska kriza dokrajčile su programe na kojima se desetljećima radilo. Katarza i iskupljenje traje još i danas što je najočitije u izostanku znanja i iskustva te programa robotičkih istraživanja Sunčeva sustava. Uz malo sreće i sigurne financijske situacije Ruski svemirski program zaista bi u periodu 2013.-2020. mogao stati na noge. Nadajmo se kako će u tom vremenu iznjedriti nove generacije inženjera i znanstvenika, nove programe, ustoličiti robotičke platforme, osigurati nova lansirna postrojenja, dovesti kontrolu proizvoda na zavidni nivo te se vinuti u svemirska prostranstva onako kako bismo svi to željeli.

ruski raketoplan gorky park moskva