pdf

Kako će konflikt u Ukrajini da se odrazi
na kosmička istraživanja?

Sem ako nisi neki pasionirani speleolog koji je proveo proteklih mesec dana u nekoj podzemnoj špilji, morao si da čuješ za nerede koji se dešavaju u Ukrajini. Pored strateških implikacija na međunarodnom planu, eskalacija sukoba može imati ozbiljne posledice na kosmičke programe nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države i, naravno, Rusiju. Hajde da vidimo kako.


Ukrajina

Na kosmičkom planu, implikacije krize u Ukrajini su dvojake. S jedne strane, sukob bi mogao da utiče na trenutni ukrajinski kosmički program, a sa druge strane, to bi moglo da izazove domino efekat na programe drugih zemalja.

Mada ova zemlja ima sopstvenu kosmičku agenciju (ДКАУ), nemoguće je govoriti o ukrajinskom kosmičkom programu a ne pomenuti poslovanja konstruktorskog biroa “Južnoje” i industrijskog pogona mašinogradnje “Južmaš" Ustvari, svi se slažu da upravo KB “Južnoje” predstavlja srž ukrajinskog kosmičkog programa. Uobičajeno je da je “Južnoje” (na ukrajinskom se naziva “Південне, a znači isto: južno) zadužen za konstruisanje različitih kosmičkih sistema, dok je “Južmaš” (poznat i kao “Південний Машинобудівний Завод імені А.М. Макарова”, tj. “Makarovljev udruženi južni proizvodni mašinski zavod”) zadužen za proizvodnju i montažu. Obe kompanije se nalaze u gradu Dnipropetrovsku, u delu Ukrajine gde se većinski govori ruskim jezikom (anegdotski, želim da napomenem da je jedan od prvih predsednika Ukrajine, Leonid Kučma, svojevremeno bio direktor “Južmaša”).


 

cyclone-4 Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(17 strana, 2,38 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: