Dr Branislav Rovčanin


Tokom 2022. godine Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ je uspešno sprovelo u delu svoje redovne aktivnosti na promociji astronomije.

To podrazumeva održan prolećni  Kurs i jesenju Školu astronomije za početnike, 22. Letnji astronomski susret i 39. beogradski astronomski vikend. Dodatno, tokom septembra održan je ciklus predavanja iz astrobiologije i astromedicine. Planetarijumske projekcije i posmatranja teleskopom održavana su u redovnim i dodatnim terminima. Časopis Vasiona je nastavio sa svojim redovnim izlaženjem, pa je u završnoj pripremi i poslednji broj 4. za 2022. godinu. Iz štampe su izašle i publikacije ADRB „Astronom – pesnik – drumovnik Milan S. Dimitrijević“, autora Nikole Cvetkovića i „Gnomonika alaturka: sunčani satovi Hadži Ali-begove džamije u Travniku i Hadži Memijine džamije u Mostaru”, autora Milutina Tadića. Organizovano je posmatranje delimičnog pomračenja Sunca, koje je bilo značajno posećeno i medijski propraćeno. Organizovana je i humanitarna planetarijumska projekcija u saradnji sa studentskim organizacijama Univerziteta u Beogradu na kojoj su sakupljeni novogodišnji paketići za decu sa Kosova i Metohije. 

Tokom 2022. godine sprovedeni su značajni radovi na održavanju i reparaciji prostornih i tehničkih uslova. U celosti je restauriran ahromatski refraktor Cajs 110/2030 na terasi Narodne opservatorije, što je podrazumevalo uklanjanje tubusa sa montaže, kompletnu reparaciju i farbanje optičkih i mehaničkih delova, montaže, zaštitne kutije i električnog sistema za praćenje i osvetljavanje. Uz osnovni instrument za posmatranje, pristupilo se i popravci i servisiranju ostalih astronomskih instrumenata i montaža za teleskope. Ofarbana je i kompletna metalna konstrukcija na terasi Narodne opservatorije, dok su trenutno u toku radovi na farbanju i sređivanju unutrašnjosti Kule. Pored popravke električnog i telefonskog sistema i brojnih sitnijih zahvata na enterijeru i eksterijeru, revitalizovan je i natpis na Kuli (Narodna opservatorija) i vraćeno nedostajeće slovo „P“. Proteklu 2022. godinu je obeležila i temeljna popravka i servis Cajsovog Planetarijuma. Za potrebe budućih obrazovnih aktivnosti, nabavljena je i interaktivna elektronska tabla. 

Sprovedena je i nabavka brojnih posmatračkih instrumenata i dodataka. Tako je nabavljena motorizovana (GoTo) EQ5 montaža, set filtera (za planete, Sunce, široko i uskopropusnih), difrakciona rešetka za spektroskopiju, okular sa promenljivom žižnom daljinom, astronomska kamera, računarska oprema, Bahtinov maska za fokusiranje, uveden novi Dnevnik posmatranja i uz novi vebsajt formirana je i Instagram grupa Društva. Zahvaljujući dugogodišnjem članu prof. Milanu Mijiću, ADRB je njegovom ljubaznošću dobilo licenciranu verziju programa MaximDL za obradu posmatranja i astrofotografiju. Društvo sada poseduje i čitav niz astronomskih informatičkih alata, među kojima je i program za spektroskopiju RSpec, a prvi spektri najsjajnijih zvezda su već snimljeni i u potpunosti obrađeni. 

Posebno značajan događaj tokom 2022. godine je samoinicijativno organizovanje studenata astronomije i fizičke hemije Univerziteta u Beogradu, koji su formirajući grupu zainteresovanih za popularizaciju nauke i doprinos radu Društva pomogli u sređivanju Opservatorije i Planetarijuma, promociji Društva i pravljenju planova za buduće aktivnosti. 

Može se reći da je uprkos brojnih iskušenjima koji vladaju u društvu usled posledica koje je ostavila pandemija korona virusa i problema u izvorima finansiranja, 2022. godina protekla dinamično, sa opipljivim rezultatima i optimizmom da će doći još bolji dani za Društvo i sve njegove članove. Planova za budućnost je mnogo, ne manjkaju ni zainteresovani članovi i volonteri, pa se nadamo još boljim rezultatima u predstojećoj godini, a prvenstveno na korist ljubiteljima astronomije. 

2Cajsov refraktor 110/2030 mm, stanje pre i nakon reparacije.  

3
Posmatranje delimičnog pomračenja Sunca projekcionom metodom 25.10.2022. godine. 

IMG 20221229 151949
Popravka natpisa „Narodna opservatorija“

5
Popravka Cajsovog planetarijuma

6
Jedno od predavanja na humanitarnoj planetarijumskoj projekciji za decu sa Kosova i Metohije

7
Tokom akcije sređivanja prostorija Narodne opservatorije