ELECTRA128 2Šta znači akronim ELECTRA? 
Kakav je to projekat ELECTRA?
Koje područje je obuhvaćeno projektom?
Šta je cilj projekta ELECTRA? 
Šta je to IPA? 
Šta je to Interreg?
Koliko traje projekat ELECTRA?
Ko finansira projekat?
Ko su učesnici?
Kako da stupim u kontakt sa timom ELECTRA?

Šta znači akronim ELECTRA?

Akronim ELECTRA znači: Enhancing Long Evolution of Cosmos-inspired Tourist Regional Attraction, tj. Regionalne turističke atrakcije inspirisane kosmosom.

Kakav je to projekat ELECTRA?

mapaELECTRA detalj

ELECTRA je turistički projekat zasnovan na astronomiji koji se razvija u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, a u pretežnom delu (85%) finansira ga Evropska unija.

Koje područje je obuhvaćeno projektom?

Županija Bač-Kiškun (Mađarska) i Autonomna pokrajina Vojvodina (Srbija).

Šta je cilj projekta ELECTRA?

Cilj projekta ELECTRA je korišćenje netaknutog potencijala regije Vojvodina/Bač-Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu i njihovom razvoju u nove turističke atrakcije ovog regiona.

Takođe cilj je i uspostavljanje dugoročnog razvoja turističke ponude putem astronomskih posmatranja i edukacijom na polju astronomije, što predstavlja inovativan pristup razvoju turističkih proizvoda na ovim prostorima.

Šta je to IPA? 

(IPA: Instrument for Pre-Accession Assistance, Instrument za pretpristupnu pomoć), instrument Evropske unije pomoću kojeg se zemljama koje nameravaju da postanu članice Evropske putem različitih mera i programa olakšava prelaz iz statusa kandidata u status članice Evropske unije.

Glavni ciljevi programa IPA su jačanje demokratskih institucija, promovisanje i zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda uz veće poštovanje prava manjina, razvoj građanskog društva i regionalna i prekogranična saradnja.

Šta je to Interreg?

Interreg je serija od pet programa koji podstiče saradnju između regija u Evropskoj uniji, a koje finansira Evropski fond za regionalni razvoj. 

U okviru programa učestvuju sve članice EU, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn, kao i 18 zemalja koje se graniče sa EU.

Koliko traje projekat ELECTRA?

Projekat traje 18 meseci, od 1. septembra 2021. do 1. marta 2023.

Ko finansira projekat? 

85% Evropska unija, a 15% čine sopstvena sredstva učesnika.

Ko su učesnici?

Projekat ELECTRA realizuju dva partnera. Sa mađarske strane to je Fondacija astronomske opservatorije iz Baje i to kao glavni korisnik projekta.

Sa srpske strane nosilac projekta je Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu a u saradnji sa astronomskim društvima: „Novi Sad“, „Lira“ i „Kosmos“ iz Novog Sada i astronosko društvo „Univerezum“ iz Bačke Palanke.

Kako da stupim u kontakt sa timom ELECTRA?

Rukovodilac projekta: Tibor Hegedus, tel. +3679/424027, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Koordinator i supervizor projekta Kristina Bikit-Šreder, +38121/459368, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.