Beskrajno tamno nebo posuto zvezdama skupljeno u kupolu planetarijuma već samo po sebi je veličanstveno. Posebno kada vidite kako se sa istoka pojavljuju planete i kako Plejade beže pred velikim lovcem Orionom, a ispred njega Sirijus klizi po nebeskom svodu. I kada se na kraju pojavi prvo rumenilo, opet na istoku, tamo gde koji trenutak kasnije iza horizonta izroni Sunce praćeno malim Merkurom i blještavom Venerom.

2015 11 18 22.02.47 2015 11 18 23.04.59 2015 11 18 23.10.17

Sve je to divno, ali ipak bledo u poređenju sa projekcijom astronomskih i inih filmova. Prizor kada spejs šatl zaurla i kada bljesnu njegovi snažni motori koji polako i elegantno dižu ogromnu letelicu u zenit, ostavlja vas bez daha. I zanemite od lepote kada minut kasnije plavo nebo zameni tamni, crni svemir, a sa strane ugledate ogromnu plavu kuglu nad kojom lebde snežno beli oblaci.

Još je zanimljiviji doživljaj kada uđete u asteroidni pojas i kada najednom prema vama poleti hiljade planetoida. A onda se u daljini pojavi narandžasta tačka koja strelovito juri vama u susret. Bio je to gigantski Jupiter. Kako se približavao tako je rastao i dok je prolazio pored nas za trenutak smo videli njegovu divlju, džinovsku, crvenu oluju. Ali već kroz minut mimoilazili smo se sa veličanstvenim Saturnom oko koga je kružila malena Diona, zatim Titan. Napravili smo dva kruga oko gasovite planete, prošli kroz njegove divovske prstenove i krenuli dalje i dalje sve do daleke Orionove magline u koju smo zašli i odmah uronili u njegove ogromne planine gasa i prašne u kojima se upravo rađaju nove, plave, džinovske zvezde. Tamo besomučno divljaju snažni orkanski vetrovi i prže gama zraci. Videli smo protoplanetarne diskove, dramatične eksplozija gigantskih zvezda koje u trenutku obasjaju čitavu galaksiju.

Još dalje, mnogo dalje, sreli smo galaksije koje se lenjo i nemo obrću oko svojih osa. Videli smo njihove misteriozne sudare, ogromne izlive užarenih gasova umirućih zvezda, halapljive monstruozne crne rupe, neme eksplozije koje potresaju čitave galaksije i rađanja novih svetova i veličanstvena gravitaciona sočiva. Naš Mlečni put tada je već bio samo tačkica izgubljena u crnilu kosmosa.

Dođite u planetarijum AD «Novi Sad» da upoznate svemir.

Fotografije o planetarijumu (135 fotografija)

Novi Sad dobio digitalni planetarijum