Odgovor na pitanje iz naslova nije lako dati. 

eso0932a
Izgled naše galaksije i dva njega najveća pratioca Veliki Magelanov oblak (Large Magellanic Cloud, LMC) i Mali Magelanov oblak (Small Magellanic Cloud, SMC)

 

Prema Wikipediji ima 59 malih galaksija koje se nalaze unutar 1,4 miliona svetlosnih godina daleko od Mlečnog puta. Ali koje su od tih galaksija sateliti Mlačenog puta nije sasvim jasno. Najpoznatije su svakako Veliki i Mali Magelanov oblak, koje se vide i golim okom sa južne hemisfere Zemlje. Međutim postoje neke nedoumice u vezi ove dve glaksije jer su merenja Svemirskog teleskopa Habl pokazala da se one kreću suviše brzo da bi orbitirale oko Mlečnog puta. 

Najveća galaksija koja zasigurno obilazi oko Mlečnog puta je Sagittarius Dwarf Spheroidal Galaxy prečnika oko 8.500 svetlosnih godina. Poređenja radi, galaksija Mlečni put u prečniku ima možda nešto manje od 200.000 svetlosnih godina. 

Konačno, koliko imamo satelitskih galaksija? Po Astronomy najmanje 14. po Wikipwdiji, znatno više, oko 60, a ima i portala koji govore o stotinak takvih, ali tu se radi o projekciji, o zaključku koliko bismo mogli da ih očekujemo. Prebrojanih ima, dakle, kako smo pomenuli. 

Satelit (iz Leksikona)

Ta reč dolazi od latinskog satelles koja znači pratilac. U astronomiji to je pre svega nebesko telo koje kruži oko planete (asteroida, komete itd.) i tako je prati na njenom putu oko matične zvezde.

Postoje i veštački sateliti, ali od kako je oktobra 1957. SSSR ispalio svoj Sputnjik 1, to već svako zna.

 

Koliko Velika galaksija u Andromadi ima satelita?