Ako je galaksija Andromeda udaljena 2,5 miliona svetlosnih godina, a prečnik joj je 100 hiljada svetlosnih godina, to bi gledano golim okom trebalo da bude veliko kao košarkaška lopta na 7,5 metara. Zašto je ono što vidimo samo kao malu tačka na noćnom nebu?

Picture 1 

Andromeda je jednostavno previše tamna. Sve što možemo da vidimo golim okom jeste njen najsvetliji deo jezgra. Molim da pogledaš ovaj link, ili kako Hrvati duhovito kažu poveznicu;

This Is What Andromeda Would Look Like At Night If It Were Brighter, ili u prevodu 'Ovako bi Andromeda izgledala noću da je svetlija'.

Gore je prikazaka verzija slike koja prikazuje vrlo grubo kako bi lopta za basket izgledala na daljini od 7,5 metara radi poređenja.

Vidiš da je Andromeda u prečniku mnogo puta veća od Meseca.

Andromeda je zapravo prečnika oko 220.000 svetlosnih godina i na 2,5 miliona svetlosnih godina zauzima ugao oko deset puta širi od Meseca, tj. 5 stepeni. Na gornjoj slici ne možeš da vidiš najslabije osvetljene delove Andromede. Ono što možeš da vidiš ima otprilike 160.000 svetlosnih godina u prečniku, tj. 3,7 stepeni.

Mesec zauzima ugao od 0,5 stepeni.

Muška košarkaška lopta ima oko 243 mm u prečniku i vidi se pod uglom od 1,85 stepeni na 7,5 metara. Dakle, prečnik košarkaške lopte bi bio 3+ puta veći od Meseca i otprilike upola manji od Andromede.

Samo beli deo u sredini Andromede (na slici vrlo prigušen) je ono što možeš da vidiš golim okom. Daleko nadmašuje ostatak galaksije.

Mlečni put ima prečnik od oko 100.000 svetlosnih godina.

Ovaj Andromedin video je sjajan;

 

https://youtu.be/udAL48P5NJU

 
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: