Mesečev modul, Mesečevo vozilo, Spirit – OportunityCuriosity

Maketarstvo kao vid zabave je pojavom kompjutera sa mogućnošću realističnih i interaktivnih 3D prikaza verovatno otišlo u drugi plan. Međutim, suština je ipak ostala ista – ma koliko da je 3D prikaz na ekranu realističan, ekran je i dalje dvodimenzionalan.

Makete na sastavljanje od plastike jesu 100% trodimenzionalne, ali za njhovu izradu potrebno je dosta vremena, gde najviše odlazi na farbanje prema priloženim uputstvima. Treba raspolagati mini kompresorom za raspršivanje boje kako bi završni kvalitet zaista lepo izgledao. Sve u svemu, “izrada kvalitetnog plastičnog modela za jedno poslepodne” - nemoguća misija. Zato postoje papirni modeli, koji iako nemaju toliko detalja kao plastični, nude ipak neke prednosti.  Moguće ih je izraditi za nekoliko sati i nema farbanja. Potrebno je preuzeti šablon sa interneta i prebaciti na USB, a zatim  odštampati pomoću laserskog štampača u lokalnoj fotografskoj radnji ili fotokopirnici. Dalje je seckanje, savijanje i lepljenje. 

Sa linka https://creativepark.canon/en/categories/CAT-ST01-5591/index.html preuzeo sam neke modele iz oblasti svemirskih istraživanja i napravio. U priloženim fotografijama možete videti kako one izgledaju.

Curiosity1

Curiosity2

Curiosity3

Curiosity4

Mars - Curiosity

 

SpiritOportunuty1

SpiritOportunuty2

SpiritOportunuty3

SpiritOportunuty4

Mars – Spirit - Oportunity

Mesecev Modul

Mesecevo Vozilo

Mesec – Mesečev modul i mesečevo vozilo iz programa Apolo

Pogledajte ALBUM FOTOGRAFIJA IZ OVOG ČLANKA (10 fotografija) 

 

Author: Tomas Nemeš