Vansolarne planete - sve češće se zovu ekstrasolarne, ili još kraće egzoplanete. To su tela (uporediva sa našim planetama) koja kruže oko drugih zvezda. 

vsp

- Do sada je otkriveno preko 4.000 egzoplaneta i stalno se otkrivaju nove. 

- Procenjuje se da samo u našoj galaksiji ima trilion pa i više egzoplaneta.

- Egzoplanete klasifikujemo po njihovoj veličini, masi, udaljenosti od matične zvezde i njihovim fizičkim karakteristikama.

- S obzirom na veličinu i masu postoje egzoplanete manje od Zemlje, pa sve veće do super-jupiterovih svetova. 

- S obzirom na orbitu postoje egzopanete koje se kreću vrlo blizu matične zvezde i one koje su vrlo daleko od matičnih zvezda.

- Danas astronomi mogu da detektuju atmosferu kod bližih egzoplaneta, mogu da mere njihove temperature, utvrđuju orbite, magnetska polja, pa i boje. 

- Neke egzopanete se nalaze u nastanjivoj zoni (područje u kojem je moguće da na površini planete voda bude u tečnom stanju). 

- Planete koje se nalaze u nastanjivoj zoni u kandidati za postojanje i razvoj života. 

- Egzoplanete delimo prema njihovoj sličnosti sa planetama sunčevog sistema. Tako uočavamo egzoplanete koje su po dimenzijama manje-više slične Zemlji, sve do superzemlje, zatim veće egzoplanete uporedive sa Jupiterom zaključno sa superjupiterom (koje su znatno veće od našeg Jupitera), pa one po dimenzijama slične Neptunu. Razlikujemo takođe i gasne i terestričke (tj. od čvrstog materijala).

Neke interesantnije egzoplanete

Gamma Cephei Ab je prva otkrivena egzoplaneta pronađena 1998. oko zvezde Gamma Caphei (potvrđena tek 2003.)

PSR 1267 + 12 B i C prva pulsarska planeta (planeta koja orbitira oko pulsara), otkrivena 1992. u orbiti oko brzorotirajućih ostataka masivne zvezde koja je eksplodirala kao supernova. 

51 Pegasi b: prva planeta oko zvezde slične Suncu. Spada u vrele jupitere (očito je vrlo topla planeta zbog blizine zvezde).

Kepler 186f je prva planeta veličine Zemlja koja kruži u nastanjivoj zoni. Pronađena je 2014. u misiji Kepler.

Kepler 11-f: kruži oko zvezde slične Suncu, ima više od dva puta veću masu od mase Zemlje. Ima malu gustinu i moguće je da se radi o gasovitom patuljku. 

Mu Arae c: planeta tipa Neptuna oko zvezde My Arae. Prvi vrući Neptun.

Prema: 

Space Facts

Činjenice o okolini
 
svemir1