Bačka Palanka, opservatorija opservatorija Night Hawk: treća detekcija trazita vansolarne planete!


transit_FIT_detail
Kriva sjaja planete WASP-37 b b snimljena sa opservatorije NH
pozicija
Položaj planete na nebu

Ako sa opsetvatorije Noćni Soko (Night Hawk) iz Bačke Palanke ovako nastave uskoro bi izveštaji o snimanju tranzita vansolarnih planeta mogli da postanu redovni i nedeljni. Ovo je je treći snimak tranzita jedne vansolarne planete koji je napravio sve uigraniji tandem Janko Mravik i Jaroslav Grnja. Ovog puta ova dva astronoma su snimila tranzit planete WASP-37 b.

Za detekciju tranzita WASP-37 b korišćena je standardna oprema opservatorije: GSO 250/1250 + EQ6 + Astropix 1.4. Snimak je načinjen 20. marta, a potvrda na sajtu: Exoplanet Transit Database

WASP-P-37 b

Planeta WASP-367 b je otkrivena 2010. godine metodom tranzita, a nalazi se u sazvežđu Devica. Ima masu 1,70 puta veću od mase Jupitera, a njen prečnik iznosi 1,14 prečnika Jupitera. Oko matične zvezde obiđe za 3,58 dana i to na srednjem rastojanju od 0,02443 AJ (AJ je rastojanje Zemlje od Sunca, 150 miliona kilometara). Ova planeta je, dakle, vreli Jupiter i kreće se po sasvim kružnoj orbiti (ekscentricitet je 0,00).

komparacija
Komparacija veličina planeta

Matična zvezda ove planete je spektralnog tipa G2 i nešto je manje od našeg Sunca. Njena masa iznosi 0,85 mase Sunca, a prečnik joj je 0,89 prečnika Sunca. Mgnituda 12,700. Nastanjiva zona ove zvezde se prostire na rastojanju od 0,68 do 1,22 AJ.

komparacija-zvezde
Matična zvezda u poređenju sa Suncem

Čitav sisem od nas je udaljen 1102,4 svetlosne godine.

orbite Orbita planete WASP-37 b. Nalazi se vrlo blizu matične zvezde i izvan nastanjive zone..


Još jedan tranzit vansolarne planete iz Bačke Palanke!

Snimljen tranzit vansolarne planete iz Bačke Palanke!

Nova promenljiva otkrivena iz B. Palanke


Otvorena opservatorija Night Hawk

Nova promenljiva otkrivena u B. Palanci


LINKOVI

Lista naj- vansolarnih planeta
Lista je napravljena s obzirom na do sada otkrivene vansolarne planete i svakako će se menjati sa novim otkrićima i saznanjima.

755 vansolarnih planeta
Prema popisu od 30. januara ove godine do sada je otkriveno 755 vansolarnih planeta u 605 planetarnih i 99 multiplanetarnih sistema...

Periodni sistem vansolarnih planeta
Do sada otkrivene vansolarne planete poređane prema masi i mestu u odnosu na nastanjivu zonu.