Nebeski objekti, putovanje kroz prostor i vrijeme, iskrice svjetla na noćnom nebu, tajnoviti zvijezdoznanci pokraj svojih teleskopa koji bdiju po cijele noći, čar tajnovitosti i rada na nečemu pomalo vanzemaljskom....Ako su to neki od ključnih pojmova potrebni da kod Vas izmame Neku emocionalnu reakciju na Vama je da nastavite s čitanjem ovog teksta!

galaxyzoo_supernove-potraga
Spernova zvijezda otkrivena u GalaxyZoo projektu

Suvremeni astronomi, pa čak i astronomi-amateri daleko su od stereotipa svojih učitelja od prije samo desetak i više godina. Računalna tehnologija i programski paketi te njihova prilagodba konkretnom poslu na području astronomskih istraživanja omogućavaju da se danas početkom noći teleskopi i prateća oprema postavi na željene parametre a da ljudi koji se njome koriste u miru prespavaju gotovo cijelu noć. Dogodili li se štogod vanredno, senzori meteopostaje ili kontrole rada robotičkih teleskopa sami će zaustaviti rad, postaviti opremu u tkz. "siguran model rada" te dojaviti opažačima kako sustav zahtjeva njegovu pažnju u budnom stanju. Pravi psao astronoma slijedi tek kada noć završi - obrada i interpretacija prikupljenih podataka.

Projekt pod nazivom "Galaxy Zoo" već je neko vrijeme prisutan kao znanstveni projekt za javnost. Astronomi su zatražili pomoć javnosti kako bi putem pregleda fotografija milijuna galaktika  učinjenih s Sloan Digital Sky Survey iste klasificirali te na taj način direktno sudjelovali u pravom znanstvenom projektu koji ima za cilj istraživanje svemira - stvaranja, evolucije i tipova galaktika.

Sada je projekt proširen i na potragu za mamutskim eksplozijama pojedinačnih zvijezda (supernove zvijezde) u tim istim galaktikama!

Otvoreno je dragovoljno, neplaćeno radno mjesto astronoma - tragača za supernovim zvijezdama!

Što je potrebno da bi se uključili u ovaj veliki projekt, kojem je pored znanstvenih istraživanja jedna od primarnih uloga bolje razumijevanje i približavanje javnosti problematici astronomskih istraživanja?

Računalo s vezom na internet i dobra volja. Ovo prvo je već poodavno udomaćena "kutija" u našim domovima a dobra volja je već tu, ukoliko čitate ove retke. Dakle..

Na web stranicama http://supernova.galaxyzoo.org (www.galaxyzoo.org ) nalazi se intuitivan materijal koji Vas (u)vodi u način potrage za supernovim zvijezdama. Bit svega je da Vi na Vaše računalo putem interneta skidate materijale, pregledavate ih i na osnovi usporedbe nekadašnjih i sadašnjih fotografija pronalazite promjene sjaja na snimljenim galaktikama. Pronađete li na nekim od tih snimaka galaktiku koja je značajno poosvijetlila od njenih arhivskih snimaka - velike su šanse da se to dogodilo upravo poradi eksplozije supernove zvijezde. Tako obrađene podatke vratite GalaxyZoo timu. Ukoliko se Vaša opservacija pokaže izglednom, a naknadna potvrda nekim od velikih teleskopa to i dokaže - postali ste astronom koji u svojoj biografiji s ponosom može napisati; "otkrivač supernove zvijezde".

Ipak, prije nego krenete u lov na supernove zvijezde, okušajte se i u klasifikaciji galaktika, saznajte nešto više o objektima čiji ste potencijalni otkrivač, i da - astronomi su iznimno strpljivi ljudi. Poneki od njih odradili su čitav svoj životni vijek ne bi li dokučili djelić procesa na zvijezdama koje čekaju Vašu pažnju ne bi li bile otkrivene!

Još o zvezdama

26 najsjajnijih zvezda

Najbliže zvezde

Kako eksplodiraju zvezde?