Thorne–Żitkov objekat (TŻO ili TZO), poznat i kao hibridna zvezda, je tip zvezde koja je crveni gigant ili crveni supergigant koji u svom jezgru sadrži neutronsku zvezdu. Nastaje u sudaru giganta sa neutronskom zvezdom. Takve zvezde predvideli su Kip Thorne i Anna Żytkow 1977. god.

1
Smatra se da 10% crvenih džinova u svom jezgru ima neutronsku zvezdu. Umetnička ilistracija, izvor: ESO.

Zvezda HV 2112 u Malom magelanovom objektu, na daljini od 200.000 svetlosnih godina, moguć je kandidat za zvezdu u zvezdi. Proučavanjem svetlost koja dolazi od crvenog superdžina HV 2112 primećeno je nešto neobično. Većina svetlosnih spektra superdžina je tipična. Ali spektar HV 2112 ima mnogo veće količine elemenata uključujući rubidijum, litijum i molibden. Ovi elementi se mogu očekitvati samo kod Thorne–Żitkov objekata. Za sada to je jedini načina na koji možemo preoznati ove egzotične zvezde, maskiranim u regularne crvene superdžinove.

2
Neutronska zvezda unutar crvenog superdžina. Umetnička predstava.

Istraživanja iz 1995. godine sugerišu da bi u bilo kom trenutku u galaksiji trebalo da bude čak 200 TZO zvezda, svaki sa životnim vekom od oko 100.000 godina. Ove zvezde umiru kada nepojedena masa crvenog superdžina padne na ispod 14 solarnih masa. Posle ovoga sudbina TZO je neizvesna. Može nastati crna rupa ako se u jezgru sakupi dovoljno materije. Ako ne, jezgro i ostatak materijal koji se uruši na jezgro, kasnije mogu da rode zvezdu male mase i planete oko nje. Ali predviđanja u vezi sa TZO su ne uklapaju sa novim zapažanjima na HV 2112. Teorije koje trenutno imamo zahtevaju dalji radi kako bismo došli do tačnih opis ovih objekata. Nije nemoguće da se daljem spoznajom dođe do toga da je naše Sunce nastalo iz jedne takve zvezde u zvezdi.

Izvori:

https://en.wikipedia.org/wiki/Thorne–Żytkow_object

https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/1977ApJ...212..832T/abstract