Vest je preneo u svom elektronskom izdanju časopis Astronomy. U njoj se kaže da je astronom amater Yuji Nakamura iz Japana u petak 19. marta iz svog dvorišta opazio novu. Nova je dovoljno sjajna da se može opaziti i dvogledom sa nekog pogodnog, mračnog mesta.

foto nova

Na slici levo vidi se nova u sazvežđu Kasiopeja – snimljeno 18. marta o.g. Na desnoj fotografiji vidi se isto područje, ali od pre četiri dana. Foto: Yuji Nakamura, Japan

Nakamura je novu opazio is svog dvorišta 18. marta oko 19 sati. Bila je to svetla tačkica koja se ranije nije videla. To otkriće je prijavio i istraživači sa Univerziteta u Kjotu su odmah u naznačeno mesto uperili svoj teleskop od 3,8 metra i tom prilikom zabeležili spektar naznačenog objekta. 

Prema njihovoj analizi radi se o objektu sa kataloškom oznakom PNV J23244760+6111140. u pitanju je klasična nova.

Šta je nova

Dramatično povećanje sjaja zvezde, za desetak magnituda, zbog kataklizmične eksplozije usled, kako se pretpostavlja, curenje materije sa jedne velike zvezde na blisku malu zvezdu (na belog patuljka). Ovaj materijal vrši sve veći pritisak na postojeće slojeve zvezde patuljaka, ona se zato sve više zagreva što konačno dovodi do eksplozije.

 

U vreme otkrića, 18. marta nova je imala megnitudu 9,6 da bi se u roku od nekoliko sati njen sjaj povećano na 9,1. merenja od 19. marta pokazuju da se njen sjaj još povećao pa je iznosio 7,8, a to je sjaj dostupan i dvogledima. 

Potražite je, ali požurite jer nije jasno koliko dugo će ona imati ovako velik sjaj. 

Karta

Položaj nove u Kasiopeji

Prema: Astronomy