Što je zvezda masivnija njen kraj je dramatičniji. Ona živi kratko i umire u zastrašujućoj eksploziji sjajem stotina milijardi zvezda. Radi se dakle o supernovoj zvezdi. Kada se takva eksplozija desi u našoj, pa čak i u obližnjoj galaksiji ona se može videti čak i golim okom. Ili bar amaterskim teleskopom. 

M101 SN2023
Supernova SN 2023ixf u M 101

Jedna takva eksplozija se dogodila, ili bolje rečeno, opažena je prethodnih dana u obližnjoj, prelepoj spiralnoj galaksiji, M101. 

Primetio ju je prvi Koiči Itagaki 19. maja i ona je tada imala magnitudu 14,9, a nakon toga njen sjaj je počeo da raste. Oznaka ove supernove je SN 2023ixf. Ono što je posebno interesantno za osmatrače amatere jeste da se očekuje postojanost njenog sjaj, pa će se ona moći videti i skromnijim teleskopima narednih meseci, tj. preko celog leta. 

Galaksija M 101 se nalazi u sazvežđu Ursa Major (Veliki medved) što je dobra vest za posmatrače sa severne Zemljine hemisfere, jer je to sazvežđe cirkumpolarno, tj. ono za posmatrače sa te polulopte planete nikad ne zalazi. Uvek je iznad horizonta te se može posmatrati tokom svake noći kada je vedro. 

M 101 se nalazi na nešto više od 20 miliona svetlosnih godina daleko od nas, što je mereno kosmičkim razmerama naše susedstvo. Ali ta razdaljina ujedno govori i o tome kada je zvezda eksplodirala. Dakle, ona je ovih dana zapažena, ali je njena svetlost ka nama krenula u vreme kada su se ljudski preci tek odvojili od šimpanzi. 

SN 2023ixf je nama najbliža supernova u poslednjih pet godina. Može se uočiti čak i teleskopom od svega četiri inča (naravno da je slika jasnije sa većim teleskopom). Astronomi očekuju da će ona pružiti važne podatke o evoluciji supernovih. 

Činjenice o galaksiji Pinwheel (M101)