Astronautika: istorija

pdf

BURJA

INTERKONTINENTALNI SUPERSONIČNI
RAKETOPLAN

Pre 65 godina Sovjetski Savez je napravio prvi u svetu nadzvučni dvostepeni interkomtinentalni krstareći projektil. Prema projektu, trebalo je da ponese nuklearnu bojevu glavu na najmanje 8.000 km. Radova se prihvatio slavni konstruktorski biro Lavočkina, poznat po svom međuplanetnom kosmičkom programu.

burja

Tokom mučnih pedesetih godina i Hladnog rata, glavne kosmičke inženjerijske snage u Sovjetskom Savezu, Koroljevljev Specijalni konstruktorski biro №1 Naučno-istraživačkog instituta 88 (rus. Особое конструкторское бюро № 1 Научно-исследовательного институтa, ОКБ-1 НИИ-88[1]), bile su ozbiljno zauzete kreiranjem i razvojem budućih interkontinentalnih balističkih raketa R-5 'Pobeda' i R-7 'Semjorka'. Zato je odluka Saveta ministarstava SSSR-a od 20. maja 1954. godine da je zemlji potreban jedan dugolinijski raketni avion bila prebačena na ondašnje Ministarstvo avioindustrije. Oni su odmah u pomoć pozvali glavne konstruktore biroa ОКБ-301 general-majora, višestrukog ratnog heroja i akademika Semjona Lavočkina (Семён Алексеевич Лавочкин), i njihove kolege iz biroa ОКБ-23 profesora univerziteta i genijalnog inženjera Vladimira Mjasuščeva (Влади́мир Миха́йлович Мяси́щев). Odluka Saveta ministara je nalagala da se odmah otpočne sa konstruisanjem dva tipa nuklearnih interkontinentalnih letećih raketa[2], koje će biti kadre da pogode određene ciljeve u Sjedinjenim Državama. Prema već ustaljenom maniru Sovjeta, složeni posao koji je bio pred konstruktorskim kolektivima odmah je dobio skraćenu šifru, KRMD – interkontinentalni krstareći projektil (rus. Kрылатая Ракета Межконтинентальной Дальности, КРМД).

  


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(19 strana, 2,1 MB)
download

pdf

burja ill

 

 

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: