Astronautika: istorija

Prvi let Sputnjika zainteresovao je novosadskog učitelja Teodora Beljanskog na osoben način: počeo je da sakuplja poštanske marke sa tematikom iz astronautike. Prošle su decenije i deda Teodor je poklonio svom unuku Ivanu, mom dobrom prijatelju jedan album sa sivim koricama. Zahvaljujući mojem interesovanju  za astronomiju, imam ga u rukama da ga na miru razgledam tokom ovih zimskih večeri.

Bila bi šteta da ne podelim takvo zadovoljstvo i sa drugima, u susretu sa prošlošću astronautike ispisanoj na poštanskim markama. Bez obzira na dobro poznatu ikonografiju soc-realizma nekadašnjeg Istočnog bloka, divljenje prema izuzetnoj epohi čovekovog stremljenja ka zvezdama niukom slučaju ne može biti umanjeno. Naprotiv, razmišljanje o tome da jedinu korist od utrkivanja Istoka I Zapada u osvajanju svemira u kontekstu veličanja svojih društvenih sistema je imala nauka, izgleda sasvim razložno.

Pred vama je izbor od 4 stranice iz albuma dede Teodora. Verovatno bi bio srećan što će posle toliko vremena neki novi zaljubljenici u astronautiku razgledati njegove marke.

Kliknite na slike da se učita stranica sa uvećavajućom slikom
sc0001V-250
sc0002V-250
sc0003V.-250jpg sc0004V-250
Author: Slavko Stojanov