Dragan Tanskoski je svojim vrlo zanimljivim člankom „Nešto drugačiji pogled na postojanje vanzemaljaca“ otvorio neka interesantna pitanja, na koja se, meni bar, nameće „nešto drugačiji pogled“.

007pegam
Ilustracija Milorad Krstić

- Napredne civilizacije gutaju slabije razvijene. Ili u najboljem scenariju napredna stavlja slabiju u rezervat, kaže Dragan i dodaje: Ne postoji varijante dobre napredne civilizacije koja slabijoj (nama) otkriva tajne nauke i tehnologije za njeno dobro, jer bi zbog nedoraslosti došlo do zloupotrebe datog sa tragičnim posledicama. Na primer, da li se majmun može obučiti da puca iz automatske puške? Može, ali to bi bilo vrlo loše, tako da samo neko glup ili zlonameran može dati majmunu automatsku pušku.“

Ja ne vidim zašto bi to moralo biti tako. Jeste naša istorija puna takvih slučajeva, ali moramo primetiti da su to slučajevi iz perioda kada ljudska civilizacija nije bila na visokom nivou. Mi ovde govorimo o naprednim civilizacijama. Po meni nećemo civilizaciju koja pljačka i uništava drugu, znatno manje razvijenu, zvati naprednom. 

Uostalom, imamo neke interesantne primere koji potvrđuju ovo o čemu govorim. U džunglama Brazila postoje 10 ili 20 (ne sećam se sada tačno koliko) plemena koja su totalno izolovana od naše civilizacije. To su male zajednice koje nikad, ali baš nikad nisu videle čoveka izvan svoje zajednice, koje od tehnologije znaju samo za vatru, koplje, luk i strelu. One se nalaze jedva u kamenom dobu. 

Postoji zakon Brazila (i zapravo šire međunarodne zajednice) koji zabranjuje bilo kakav kontakt sa ljudima tih zajednica. Zašto? Pa zbog njihove zaštite. Ta plemena bi u takvom jednom kontaktu bile izložene po njih katastrofalnom šoku, a nikako se ne bi mogla prilagoditi našem načinu života. 

(Ako vas interesuje kako znamo za postojanje nekog plemena koje nikad nije došlo u kontakt sa modernom civilizacijom – pa za njihovo postojanje se zna po tragovima koje su ostavili, posmatranjem iz aviona itd.). 

0006M.Krstić

Pored tih plemena postoje i druga, ona koja povremeno izlaze iz džungle i sreću se sa drugim ljudima na obodima naselja. Tu oni razmenjuju svoje proizvode i zadovoljavaju neke svoje potrebe. Prema takvim zajednicama postoje drugačiji propisi koji ne zabranjuju kontakte. Naprotiv, dozvoljava se izvestan uticaj i savremena civilizacija nudi članovima tih plemena zdravstvenu pomoć, jednostavne lekove ili nešto slično. 

I u tom slučaju se vodi računa da se struktura svesti plemena ne menja na silu, već da se pusti da se ona sama, spontano razvija.

Slična iskustva postoje i širom Afrike, kada se pojedinim zajednicama nude hrana, vakcine, a zatim i određen nivo obrazovanja itd.

Dakle, ta iskustva nam govore kako je moguće da napredna civilizacija ne uništava, nego naprotiv kako ona pomaže i to na dobrovoljnoj osnovi, slabije razvijenoj zajednici.

2. Dragan kaže „Srećom za sada sve nam govori da smo jedini u Svemiru. I nauka i religije.“ Pa ne bih se složio sa tim. Nauka tako nešto sigurno ne kaže. Nauka se trudi da sazna da li vanzemaljci postoje, ali ne tvrdi o tome ništa. U najboljem slučaju nauka će reći samo šta se na osnovu prikupljenih činjenica eventualno može pretpostaviti i šta se može predvideti. Tako nastaju hipoteze – koje tek treba dokazati. (Naravno, pojedini naučnici mogu izražavati svoje, lično, verovanje, ali nauka ne!)

Sem toga, Dragan pod religijom izgleda podrazumeva samo onu u koju on veruje. Do sada je postojalo oko 3500 bogova sa odgovarajućim brojem religija, a nemaju baš sve isti stav prema vanzemaljskim civilizacijama. Tako npr. narod Dogona ima staro verovanje po kojem su ih svojevremeno posetila bića sa zvezde Sirius.

3. „… Deo odgovara je u tome što je svaki čovek i duhovno biće i taj prostor se mora popuniti verom u nešto što je van našeg sveta,“

Ne znam šta je to u ovom kontekstu „duhovno biće“ i ne razumem što bi se „taj prostor morao popuniti verom u nešto što je van našeg sveta“. Ma ne. Mislim da jako, jako mali broj ljudi uopšte ima svoje razmišljanje i svoj stav o nečemu što je van našeg sveta. Pa, uostalom, ne možemo svi biti filozofi.

4. „Vera u vanzemaljce se pojavila nedavno“ Ovo baš i nije tačno. Prva razmišljanja o vanzemaljskim civilizacijama pisanom obliku javljaju se u antičko doba. 

 Nešto drugačiji pogled na postojanje vanzemaljaca

Postoje li vanzemaljci?