U novoj studiji, astronomi su ispitali 93 obližnje galaksije u kojima su tragali za naprednim vanzemaljskim oblicima života. Međutim, nisu pronašli ono što su tražili.

Izvor: Dnevnik subota, 26.09.2015.
univerzum

U studiji su ispitane galaksije koje su imale najviše potencijala da se u njima pronađe život, budući da su emitovale najveće količine toplote. Te je galaksije ranije ove godine prepoznao je tim sa Pensilvanijskog univerziteta u SAD, piše RT pozivajući se na studiju objavljenu 15. septembra u časopisu “Astronomija i astrofizika”.

Holandski tim koji predvodi Nacionalni institut za radio astronomiju (ASTRON) koristio je napredne teleskope kako bi identifikovao izvore pojačane radijacije u nadi da će odrediti pokazuju li znake napredne vanzemaljske civilizacije.

Astronomi su eliminisali zvezde galaksije, difuzne nebularne emisije, i druge zvezdane artefakate iz potencijalnih meta, ali su otkrili da bi emisije iz većine posmatranih galaksija mogle da budu objašnjene astrofizičkim procesima, kao što je generisana prašina i zagrevanje masivnih zvezdanih formacija.

“Originalno istraživanje na Univerzizetu u Pensilvaniji već je ukazalo da su takvi sistemi veoma retki, ali nove analize pokazuju da je i ta tvrdnja precenjena, i da napredne civilizacije tipa Kardašev tip III, ne postoje u lokalnom svemiru”, rekao je Majkl Garet, profesor na Univerzitetu u Lajdenu.

“Po mom mišljenju, invazija vanzemaljaca uopšte nije verovatna”, kroz šalu kaže Garet.

Kardaševa lestvica koju je predložio ruski astronom Nikolaj Kardešev 1964. je hipotetički metod koji može biti korišćen radi merenja tehnološkog napretka raznih civilizacija na osnovu količine energije koju mogu da iskoriste.

Prema ovoj metodi klasifikacije, civilizacija tipa I koristi resurse koje ima na raspolaganju na svojoj planeti. Civilizacija tipa II koristi energiju dostupnu iz zvezda, a tip III koristi energiju iz galaksije u kojoj se nalazi planet.

Garetova tehnika koja putem teleskopa meri infracrvena emitovanja, mogla bi da pomogne u identifikovanju manje naprednih civilizacija prema Kardaševoj tipizaciji. Upravo to je namera Garetovog tima i to je sledeće što će proučavati.

“Malo je zabrinjavajuće što se čini da ne postoje civilizacije tipa III. To nije nešto što bismo predvideli iz fizičkih zakona koji dobro objašnjavaju ostatak fizičkog svemira”, dodaje Garet.

Takve civilizacije bi mogle da budu mnogo više energetski efikasne, proizvodeći malo toplotnog otpada, što bi moglo da bude izvan poimanja trenutnih naučnih razumevanja fizike.

“Važno je da nastavimo da tražimo znakove vanzemaljske inteligencije sve dok potpuno ne razumemo šta se događa”, kaže Garet.


, Draško Dragović


Author: B92