MM logotip Mmaraton2017

DSC 0219 copyProf. Mrđa uručuje priznanje Kaći Lazić

Povodom završetka Maratona stiglo nam je više pozdrava i čestitki. 

Pozdrave je još u toku noći poslao Čeda Stanković koji je inače bio najavljen kao jedan od predavača i koji je već bio spakovao geodetsku opremu da nam nešto o njoj ispriča, ali se onda razboleo i kupao u visokoj temperaturi.

Mi smo se nasuprot njemu smrzavali. Javio se Marino preko FB i rekao "bravo za cijelu ekipu... (jel se to zorkic smrzo ili mi se samo tako cini :)". Marino, malo je reći smrzao. Rezalo je koliko je hladno bilo. Sama temperatura sigurno nije bila toliko niska koliko je nama bilo hladno. Ne mogu to drukčije da objasnim. Valda ono što u prognozama zovu «subjektivni osećaj». E moj subjektivni osećaj je bio da smo na Titanu.

Neću ni pokušati da objašnjavam nikom šta je to tako lepo i prijatno u ovakvom okupljanju kada se smrzavamo u tamnoj noći u sred šume. Zapravo to ni nama nije sasvim jasno, ali ipak se skupimo kada dođe dan za takmičenje. A bilo je baš dosta ljudi. Ceo parkig se ispunio a ukupno je gostiju bilo možda 40-tak, nismo brojali. Istina, mnogi su sa dolaskom noći odlazili kući. Oni su došli samo da se pozdrave, posebno oni sa sitnom decom. Tako da nas je jutro dočekalo desetak.

Vest koju smo od Savića, Ivane i Marka, najavili bila je sjajna i nikog zapravo nije iznenadila. Ivana i Marko na putu su da postanu mama i tata, a to će se desiti baš u vreme našeg kampa (20-23 jul)

Pitao sam ih imaju li ime za buduće dete i šale radi predložio Kasiopeja, možda Andromeda ili Selena, ali Marko je sasvim ozbiljno rekao:

- Pa vidi, pregledao sam ja malo neke kataloge. Samo većina zvezda ima arapska imena koja nam ne odgovaraju po zvuku.

Ja se setih ovih primera: Aldebaran, Arktur, Rigel…

- Ne, ne, reče Marko, nisu mi baš po volji.

Onda smo neosetno prešli na baš egzotična imena, recimo NGC 5793, M82 ili M51. Ja sam još hteo da predložim IC 434, ali nas je Ivana prekinula, rekla da smo neozbiljni i da neće da priča s nama.

Četitke pobednicima je poslao Ljubinko Jovanović, a Martin Stojanovski je čestitao svima. Pozdrave je poslao i Danijel Reponj koji nam je ispričao šta je u vreme našeg maratona on radio, o čemu ćemo u posebnom članku, sutra.

Tokom dana se javio i Behaudin Karić iz Zenice. On je planirao da zajedno sa Faikom Čičkom učestvuje u takmičenju, ali je ovog puta morao da izostane zbog obaveza na poslu. 

Evo fotografija:

 

DSC 0126

Ivana i Marko Savić

DSC 0223 copy

Ranisav i Kaća, pomoćnik i takmičarka.

DSC 0159 copy

Razgovor budućeg fizičara sa prof. Mrđom

DSC 0133 copy

Miša Bracić, desno, o svom planu izgradnje Vrta nauke

DSC 0208 copy

Prva nagrada, sjajna knjiga: "Albert Ajnštajn, njegov život i univerzum"

DSC 0211 copy

Sudija Ratko Miljkovac čita rezultate 

DSC 0241 copy

Sviće zora na Letenki. Kraj takmičenja.

 Ceo album 90 fotografija (Saša Zorkić)

 

Završen Mesijeov maraton 2017