MM logotip mm2020  kalendar

mm1
Sa prošlogodišnjeg maratona

Žali se moj prijatelj Boris Saksida iz Slovenije. Kaže, „čekamo i čekamo da se oblaci raziđu pa da odemo u planinu i posmatramo noćno nebo. A najavili smo i naš Mesijeov maraton sad za mart mesec. I sve je bilo dobro, pa su se i oblaci počeli razilaziti, kad – došao korona virus. Na sve strane sve se zatvara od granica do raznih skupova i mi ostadosmo bez Maratona.“

Slovenci se striktno drže vremena svojih maratona i biraju dane kada na noćno nebo izlazi najviše M objekata, a to je sredinom ili krajem marta. I naravno postižu maksimalne rezultate. 

Radili smo tako i mi u Srbiji sve dok nas jedne godine ljuti mraz nije gotovo načisto utukao. Inje je prekrilo teleskope, stakla se zamaglila, a brkatim ljudima brci se zaledili. Kad stojite u mestu nikakve čizme i čarape ne mogu vas spasti, pa smo svi cupkali i drhtali. I puštali oblake blurovanog daha iz usta dok smo pričali.

Onda uđemo u veliki šator koji je Koča po običaju postavio na livadu, kao biće nam psihički toplije. A tamo kao uključen neki kalorifer, koji se posle sat vremena i sam zaledio, pa je počeo dodatno da hladi okolinu. Tako je i tu u šatri mraz žestoko pekao sve do jutra kada se pojavilo Sunce. 

E tada smo odlučili da maratone pravimo u neko pristojnije doba, tj. što kasnije, pa makar to bilo i u drugoj polovini aprila. 

E sad, do našeg Maratona ima još dosta vremena jer je on zakazan za 18. april. A dotle bi i taj virus trebalo da se istutnji. Tako govore optimistične prognoze. Samooooo, poznavajući naše nacionalne organizacione sposobnosti…. Pratite vesti o maratonu i spremajte se za takmičenje.

UPDATE:

Kako javlja Boris Štromar i u Hrvatskoj je otkazan ili bar odgođen Maraton

P.S.

A kad smo kod virusa, upadljivo je baš na njegovom primeru kako se naš (kao i svi ostali jezici) menja. Mi kažemo teleskop Habl, a tamo na Zapadu: Habl teleskop. Ako gledamo po tome zar ne bi bilo za očekivanje da kažemo: virus korona, umesto korona virus? Ne znam, samo pitam. 


 Sa Mmaratona 2019. Bilo je dosta oblaka, ali maraton je ipak uspešno održan 

2019 04 06 18.32.23

2019 04 06 18.34.58

2019 04 06 22.20.16

2019 04 07 02.05.23

2019 04 07 02.06.02


Mesijeov maraton 2020! zakazan