U sredu 27. januara održana je Ceremonija zatvaranja Međunarodne godine astronomije. Na ovoj svečanosti, održanoj u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta, sumirani su rezultati rada na promociji i popularizaciji astronomije u našoj zemlji tokom 2009.

mga1

Ujedninjene nacije su na generalnoj skupštini 2007. godine donele odluku da se 2009. godina proglasi Međunarodnom godinom astronomije u čast 400 godina od otkrića teleskopa, prvih Galilejevih astronomskih posmatranja i rađanja moderne astronomije.

Naša zemlja se tim povodom priključila grupi od skoro 150 zemalja sveta koje su zajedno radile na realizaciji nacionalnih, regionalnih i međunarodnih projekata koji su za cilj imali predstavljanje astronomskih dostignuća, popularizaciju ove nauke i podsticanja na bavljenje ovom naukom amaterski ili profesionalno.

Na Ceremoni zatvaranja, nacionalni koordinator za obeležavanje godine astronomije u Srbiji, Nikola Božić je prisutne astronome profesionalce, predstavnike astronomskih društava, školskih sekcija, i sve ljubitelej astronomije upoznao sa najznačajnijim aktivnostima tokom prošle godine. Govorilo se o velikom broju popularnih predavanja, javnih teleskopskih posmatranja, takmičenjima za srednjoškolce i studente, programima za nastavnike, saradnji sa drugim zemljama, astronomskim izložbama, učešću na masovnim događanjima poput Sajma knjiga i Festivala nauke, i mnogo čemu drugom.

mga2

Okupljenima se obratio i ministar nauke i tehnološkog razvoja Božidar Đelić i podvukao značaj fundamentalnih nauka za razvoj jednog društva. On je podsetio da je astronomija u našoj zemlji jedna od najproduktivnijih nauka, kao i da se očekuje još više aktivnosti nakon završetka nove opservatorije na Vidojevici.

Ministar Đelić je u ime Vlade Srbije i Ministarstva uručio srebrni medaljon „Milutin Milanković", Nikoli Božiću, nacionalnom koordinatoru, za odlične rezultate na koordinaciji aktivnosti tokom 2009. godine i velikom entuzijazmu na polju promocije i popularizacije astronomije i nauke uopšte.

mga3

Na kraju svečanosti najzaslužnijim pojedincima i institucijama koje su pomogle realizaciju Godine astronomije, Odbor za obeležavanje Godine astronomije je dodelio priznanja. Među dobitnicima su i Astronomski kamp „Letenka", Astronomski magazin i Astronomsko društvo „Lyra" iz Novog Sada.

Ovom priliko dodeljeni su i teleskopi dvema najaktivnijim školama i to Osnovnoj školi „Jovan Cvijić" iz Zrenjanina i Gimnaziji iz Priboja. Tokom ove godine sa ciljem nastavka popularizacije astronomije po školama biće podeljeno i 100 galileoskopa.

mga4

Na kraju skupa prisutnima se obratio dr Zoran Knežević, direktor Astronomske opservatorije, i nedavno izabrani dopisni član SANU, koji je još jednom podvukao kako je Međunarodna godina astronomije uspešno pokrenula različite inicijative, ali da se sa time ne treba stati već u narednim godinama treba još više prionuti na promociju nauke.

MGA

Međunarodna godina astronomije

Ceremonija zatvaranja Medjunarodne godine astronomije