Astronautika: misije

Pre dva sata "Cassini" je napravio poslednje fotografije u svom životu! Slike zauzimaju previše MB i za njihovo slanje treba previše vremena – koga sonda više nema! – a i planeta je previše blizu, oblaci promiču prevelikom brzinom da bi brodska kamera, konstruisana za sasvim druge uslove, mogla da napravi dobre fotose. Zato će od sada pa do kraja sonda slati samo podatke instrumenata. Kamera više ne služi ničemu i neće više raditi.

ps1
Jedna od poslednjih fotografija prikazuje prepoznatljiv Saturnov šestougao, džinovsku vrtložnu oluju.

ps2
Pogled na prstenove iz neviđene blizine. Podaci kažu da je prsten "debeo" samo 10 metara a da 99,9% čini vodeni led.

ps3
Pošto signal putuje oko 83 minuta do Zemlje, JPL iz Kalifornije javlja da će do kraja misije primiti još jedan set fotografija.

 97811450 2
Poslednja pristigla slika: Enceladus iznad horizonta planete


Poslednji Cassinijev dan
Kasini - 20 godina u svemiru

Vodič kroz ’Cassinijeve’ preostale orbite

’Cassinijev’ prvi prolazak između Saturna i prstenova

’Grand Finale’ počinje: poslednja avantura orbitera ’Cassini’

Kasini uranja u prostor izmneđu Saturna i njegovih prstenova
Pogled na Zemlju kroz Saturnove prstenove
Najdetaljnije fotografije Saturnovih prstenova
Saturnovi prstenovi - krunski nakit
KASINI - počeci misije
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: