Astronautika: misije

'Hajabusa 2' je stigla do asteroida Rjugu 27. juna. posle 1302 dana leta. Od tada, sonda leti na visini od 20 km dok kontrolori leta u Japanu ne provere sve instrumente. Tek krajem jula, sonda će se spustiti na 5 km i otpočeti ispitivanja.

Projekat je bio tih par nedelja, ali je JAXA juče objavila nove poslastice! Prvo, dva nova globalna snimka, od kojih je jedan neobičan pogled iz pravca severnog pola:

r1
Rjugu snimljen navigacionom kamerom ONC-T[1]sa udaljenosti oko 20 km. Fotka je napravljena 30. juna 2018. u 19:21 po japanskom i prikazuje suprotnu stranu od globalne slike No1.

A ovo je fensi rotacioni video! Za ovo ti trebaju 3D naočare i uživaj?

r2
3D animacija Rjugua. Animacija je napravljena na osnovu snimaka napravljenih 23. juna sa daljine od 40 km. Plavi filter bi trebalo da ti je na desnom oku.

Sirovi fajl je malo mali, tako da Japanci nude uvecanu verziju:

r3
https://giphy.com/gifs/8PvAjqaMhE0AmnJRd7

Konačno, preko over unmannedspaceflight.comRoman Tkachenkoje upotrebio nove podatke da napravi novi model Rjugua.

'Nije savršen, ali bolje išta nego ništa,' napisao je.


https://youtu.be/7-7xg4XAcIk

 

[1]Sonda ima 3 navigacione šitokougaone panhromatske kamere/teleskopa ONC.ONC-T, ili AMICA(Asteroid Multi-band Imaging CAmera), je nadirna i ima vidno polje 5,83°×5,69° sa rezolucijom 2 m na 20 km. Kamera ima žižinu daljinu 121 mm i refraktujuću optiku prečnika 15 mm sa 5 sočiva. U njenu opremu spada lupa, 6 filtera i 1 otvor za natrijumsku talasnu dužinu od 589,5 nm.Točku treba 4,7 sec da prebaci sa jednog na drugi filter. Kamera je japansko čudo, pa ima čak 30 različitih vremena ekspozicije – od 5,4 ms do 178 sec...


'Hayabusa 2' snimila svoj cilj

Šta sad radi „Hayabusa 2“?

„Hayabusa 2“ snimila Zemlju i Mesec 

Hayabusa 2

Lansirana japanska medjuplanetrana sonda "Hajabusa-2"

HAYABUSA - lovac za uzoke asteroida

Hayabusa ipak donjela uzorke asteroida na Zemlju

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: