Astronautika: misije

Prošle nedelje je kompletiran najbliži prilazak 'Hayabuse 2' asteroidu Ryugu. U eksperimentu gravitacionih merenja sproveden uglavnom 6. avgusta, letilica je došla na manje od 1 km od asteroida. Kao i pre, misija je uživo tvitovana a slike su objavljene u Web gallery, što nam omogućava da se upoznamo sa poslednjim vestima o misiji...

20180810 hayabusa2 20180806 wac anim

Animacija optičke navigacije napravljena tokom prvih gravitacionih merenja 'Hajabuse 2'. Iskorišćene su 54 slike, neke sa visine od 851 metar. Slike su napravljene širokougaonom kamerom; sonda je napravila i slike mnogo bolje rezolucije teleskopskom kamerom.

Tim japanskih astručnjaka je proveo čitav 5. 8. u pripremama, a 00:50 po Griniču 6. avgusta dobili su odobrenje rukovodstva misije. U 02:00 tim je potvrdio da se njihov brod polako spušta sa tzv. 'home position' na visini od 20 km brzinom od oko 40 cm u sekundi. Komunikacija je išla preko zemaljske stanice Usuda.

Kada je brod u 11:30 stigao na visinu os 6000 metara, tim je smanjio brzinu na 8,5 cm u sekundi. Potom su sondu pustili da slobodno pada a oni počeli da mere ubrzanje, preko koga će izračunati gravitaciju Rjugua. Pošto je pad trajao, komunikacija je prebačena na antenu u Madridu a potom na Goldstoun u Kaliforniji.

U 14:30 sonda je stigla na visinu od 5000 metara, a u 17:15 na 4000 metara. U 21:00 visinomer je pokazivao 2300 metara.

6. avgusata oko 23:10, sonda je došla na najmanju visinu. Potvrdaje stigla na Zemlju u 23:42. Ubrzo nakon toga, 'Hajabusa 2' je polako počela da se podiže. Prva brzina je iznosila oko 20 cm u sekundi. Rukovodstvo projekta je potvrdilo da je operacija merenja gravitacije protekla uspešno. JAXA je objavila dve fotografije napravljene teleskopskom kamerom malo pre minimalne visine, otkrivši nam površinu pokrivenu kamenjem prečnika oko 1 metra…

hb2 2
Slika Rjugua sa visine od 1250 metara napravljena Optičkom Navigacionom Kamerom – Teleskopskom (ONC-T). Slika je napravljena 6. avgusta u 22:35 UTC. Ista slika je napravljena i širokougaonom navigacionom kamerom (ONC-W1, gore levo). Crveni kvadrat prikazije zahvaćenu površinu. 

hb2 3
Kadar napravljen sa visine od 1000 metara. Navigatori su potvrdili da je najmanja visina bila 851 metar.

'Hajabusa 2'se penjala polako, u 'slobodnom penjanju' – što je suprotno od 'slobodnog pada' – što znači da brzina uspinjanja s vremenom opada. U 03:30 7. avgusta dostignuta je visina od 3000 metara, i brzina od 12 cm u sekundi.

Tim je prvobitno planirao da što pre završi operaciju gravitacionog merenja, povećavajući brzinu povratka na 'home position' na 20 km od površine, ali zbog tajfuna Shanshankoji se približavao Japanu, kontrolori misije nisu želeli da reskiraju da im tajfun pokvari komunikaciju u kritičnoj fazi, pa su sve pomalo odložile, te je brod došao na početnu poziciju tek 10. avgusta.

hb2 4
Ovih 16 slika je napravljeno navigacionom kamerom prikazuje punu rotaciju asteroida. Za slikanje je potrošeno 7,6 sati. 

hb2 5


'Hayabusa 2': na pragu asteroida Ryugu

'Hayabusa 2' snimila svoj cilj

Šta sad radi „Hayabusa 2“?

„Hayabusa 2“ snimila Zemlju i Mesec 

Hayabusa 2

Lansirana japanska medjuplanetrana sonda "Hajabusa-2"

HAYABUSA - lovac za uzoke asteroida

Hayabusa ipak donjela uzorke asteroida na Zemlju

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: