Astronautika: misije

Amerikanci vlastitim snagama uskoro (ponovo) u svemiru

crew dragon na iss

Nakon gotovo deset godina potpune ovisnosti o ruskim svemirskim brodovima amerikanci planiraju 27. maja u svemiru zaploviti vlastitim svemirskim brodom. Mercury su odnjeli prve amerikance u svemir početkom šesdesetih godina prošlog stoljeća. Gemini su nastavili priču i pripremali naciju za fantastični Apollo. Usljedilo je gotovo desetljeće prije nego su shuttleovi opet omogućili astronautima let u svemir sve do posljednjeg leta u ljeto 2011. Ponovo je prošlo desetak godina bez mogućnosti slanja nekog amerikanca domicilnim raketama/brodovima u svemir. Sada će se to promijeniti. SpaceX-ov Crew Dragon krenuti će u visine prema Međunarodnoj svemirskoj postaju sa astronautima Robertom Behnken i Douglasom Hurley kao jedinim članovima posade pilotirane inačice svemirskog broda Dragon koji je do sada, počevši od 2012. obavio petnaest opskrbnih letova ali bez posade. 

Raketa Falcon 9 krenuti će sa „Apollove“ lansirne rampe 39A na Floridi u 22:32 po našem vremenu (UT+2). Poradi provjere letjelice i mnoštva testiranja i ugađanja parametara leta dvoje astronauta trebali bi 24 sata nakon lansiranja pristati na ISS gdje ih očekuju dva ruska kozmonauta i jedan američki astronaut. Trajanje njihove opitne misije nije definirano. Po prvi puta u povijesti astronautike privatni svemirski brod odnjeti će astronaute u svemir i vratiti ih natrag na Zemlju. 

Koncem godine na sličnu misiju trebao bi poletjeti i Boeingov „Starliner“ a nakon njega tu je još Sierra Nevadin „Hvatač snova“. Možemo reći kako nakon (pre)dugog čekanja polako dolazi era nove generacije svemirskih brodova sa posadom do šestero astronauta koji su izvorno projektirani za nešto više od pukog kruženja oko Zemlje. Do kraja desetljeća ove moderne „karavele“ trebale bi se odvažiti za letove do Mjeseca i natrag. Čovjek se pedeset godina nakon skakutanja po Mjesecu nanovo sprema otisnuti dalje od svoje kolijevke. 

NAPOMENA: Čini se kako će Crew Dragonova putanja nekoliko minuta po lansiranju biti položena tako da ćemo ga moći vidjeti i iz naših krajeva 27. maja u kasnim večernjim satima! Više o tome u narednim danima i tjednima.