Astronautika: misije

Vremenska prognoza ne ide u prilog današnjem lansiranju. Kažu meteorolozi da za sad potoji 60% šanse da vreme bude dobro za lansiranje, ali vreme se menja. Trenutno ta promena ide ka boljim uslovima, ali problem je što vreme treba da bude dobro duž celog koridora leta..

vreme

 


27. maj 2020.

PRENOS LANSIRANJA FALKON 9
U AM POČINJE U 22 SATA.

Uvodne napomene i komentar toka lansiranja:

SRĐAN PENJIVRAG, ZRENJANIN

U razgovoru učestvuju i:

Prof. dr Dragan Gajić, Niš, prof. dr Dušan Mrđa, Novi Sad i Aleksandar Zorkić, Novi Sad.

Tokom prenosa gledaoci mogu da postavljaju pitanja i komentare preko Youtube kanala.


FalconPredstojeće lansiranje je značajno za samu kompaniju SpaceX, za Nasu, za SAD, ali i za čitav svet jer će se, u slučaju uspeha, otvoriti vrata za ubrzan dalji prodor čoveka u svemir, do Meseca, Marsa, a kasnije i dalje od toga.

Ako nešto pođe po zlu čitava astronautika sa ljudskom posadom će stati tu gde je danas i moraćemo da čekamo sledećih deset godina da ostali učesnici u osvajanju svemira dostignu mogućnosti za dalje prodore u svemir sa ljudskom posadom.  

Kina grabi velikim koracima u svemir, Rusija ima velike ambicije, ali i jednoj i drugoj sili treba još najmanje deset godina da dobiju svoju šansu i mogućnost da pošalju čoveka dalje od orbite oko Zemlje.

Amerika je ukidanjem letova spejs šatlova (pokazali su se napouzdani i preskupi) 2011. godine ostala bez svog vozila za prevoz čoveka u svemir. Od tada do ove godina ona iznajmljuje sedišta u ruskim Sojuzima za letove do Svemirske stanice. Već skoro deset godina SAD, iako neprikosnovena sila u istraživanju svemira, sa misijama po celom Sunčevom sistemu, nije u stanju da pošalje svog astronauta do orbite oko Zemlje. Sada bi, ukoliko ovaj predstojeći let protekne uspešno, trebalo da se oslobodi zavisnosti od ruskih letelica. 

Uključite se u naš prenos da zajedno vidimo hoće li Amerika uspeti.

Vežite se – Polijećemo

SpaceX i Nasa uskoro lansiraju ljudsku posadu u svemir!

SpaceX