Astronautika: misije

U avgustu 2020. američki vojni satelit GSSAP 4 ('USA-271') počeo je da se približava jednom od najvećih kineskih komunikacionih satelita 'Shijian 20'. Američki satelit je prišao na dvadesetak kilometara od svoje mete, udaljenost koja može da se učini nevažnom, ali ne zaboravimo da govorimo o dva objekta smeštena 36.000 kilometara od Zemlje na geostacionarnoj orbiti (GEO). Nekoliko dana kasnije, satelit 'Shijian 20' se udaljio od svoje pređašnje pozicije, bez sumnje jer su njegovi kontrolori primetili uljeza i odlučili da povećaju vakuum između njih. GSSAP 4 ga nije pratio. Ali šta je ovaj američki satelit radio u blizini kineskog satelita? Očito ne znamo, iako sve ukazuje na to da je vršio elektroničku, a možda i optičku špijunažu (odn. snimao kineski satelit).

GSSAP 4, ili 'USA-271' ('Hornet 4'), četvrti je satelit programa GSSAP[1] (Space Situational Awareness Program), namenjen špijuniranju drugih satelita u geostacionarnoj orbiti. Između 2014. i 2016. SAD su lansirale četiri od ovih satelita od 700 kg. Njihove precizne karakteristike su tajne i nije poznato je li su njihove misije ograničene na presretanje komunikacija sa drugih satelita – elektroničko špijuniranje (SIGINT) – ili su takođe sposobni da prave slike svojih ciljeva. 'Shijian 20' (SJ-20) je preko 8 tona težak satelit lansiran u decembru 2019. godine i smatra se jednim od najnaprednijih kineskih komunikacionih satelita. To je drugi kineski satelit koji koristi platformu DFH-5, najmoderniju razvijenu u toj azijskoj zemlji do sada, i koja ima novi sistem jonskog pogona (geostacionarni sateliti obično imaju motore ovog tipa za kontrolu položaja).

2
Kineski sateliti 'Shijian 18' i 'Shijian 20'. Koriste jonske motore LIPS-300. Sa raširenim 'krilima', široki su 45 m; to su najveći paneli tog tipa u Kini. Veza sa Kinom se održava preko lasera.

Pre ovog susreta, GSSAP 4 je nestao sa Celestrakove liste za praćenje, što ukazuje na poteškoće u praćenju njegovog traga (očito Pentagon ne objavljuje parametre orbite – TLE – svojih satelita). Zapravo, 'sastanak' između GSSAP 4 i 'Shijiana 20' dogodio se tek ove godine zahvaljujući nedavnom videu iz COMSPOC-a (Commercial Space Operations Center ), inicijativi koju je razvila 'Analytical Graphics Inc.'(AGI) koja je posvećena praćenju položaja satelita uz pomoć komercijalnih senzora. Incident između 'Shijiana 20' i GSSAP 4 nije čest, ali je daleko od izolovanog slučaja. Poslednjih godina smo bili svedoci nekoliko slučajeva špijuniranja satelita. U tom smislu, važno je napomenuti da približavanje satelitu druge zemlje ili špijuniranje njegovih komunikacija nije strogo zabranjeno. Napad na nju ili mešanje u njezin rad je druga stvar i smatra se ratnim činom.

3
Mogući izgled američkih špijunkih satelita GSSAP.

Najpoznatiji događaj ove vrste verojatno je bio 'lov'[2] američkog špijunskog satelita 'USA-245' (NROL-65) u niskoj orbiti od strane ruskih satelita 'Kosmos 2542' i 'Kosmos 2543'. 'USA-245' je satelit tipa 'KH-11'/'CRYSTAL', odnosno svojevrsni 'Hablov' teleskop koji okrenut na 'pogrešnu stranu'. Manevri 'Kosmosa2542' i 'Kosmosa 2543' izazvali su mnogo priče u to vreme jer je američka vlada javno osudila neprijateljski stav ruskih satelita, budući da je 'Kosmos 2543' izbacio orbitalni objekt koji je Pentagon označio kao protivsatelitski projektil (iako, naravno, projektil nije išao prema KH-11). Ruski sateliti, koji su zajedno lansirani 2019. ('Kosmos 2543' se pak odvojio od 'Kosmosa 2542' u orbiti) udaljili su se od svog plena nakon što su proleteli na samo deset kilometara od njega, ali prošlog leta su ponovno prilagodili svoje orbite kako bi ostvarili susrete na minimalnim udaljenostima od pedesetak kilometara od američkog špijunskog satelita (zaista, suočavamo se sa špijunskim satelitom kojeg špijuniraju sateliti dizajnirani da špijuniraju druge satelite).

4
Mala Lavočkinova platforma ('bus') 'Karat 200' i njen sub-satelit. Može da ponese 50-60 kg tereta. Veruje se da su tajanstveni 'Kosmos 2519/2521' i 'Kosmos 2542/2543' povezani sa ovim projektom.

Uz lov na KH-11, prisetimo se čudnog incidenta[3] u kojem je američki vojni satelit NROL-76 ('USA-276') prošao na samo 6 kilometara od ISS-a kako bi izvršio tajnu misiju. Ako se vratimo na geostacionarnu orbitu, satelit koji je bio na udaru medija bio je ruski 'Olimp-K', takođe poznat kao 'Luč'. Lansiran u septembru 2014, ovaj satelit preduzeća ISS 'Rešetnjov' bio je posvećen pozicioniranju u blizinu satelita 'Intelsat 7', 'Intelsat 901','Intelsat 905''Athena-Fidus''Intelsat 17''Intelsat 20''Intelsat 36''Turksat 4A i 4B''Intelsat 906''Eutelsat70B''Eutelsat 21B''Eutelsat 5W B' i, već u maju ove godine, 'Eutelsat 8W B', verovatno s ciljem presretanja njihove komunikacije. Tajna aktivnost 'Olimpa-K' ponovno je bila predmet oštrih kritika Sjedinjenih Država, koje su bile jako zainteresovane obzirom na to da je ova zemlja 2009. i 2014. lansirala satelite 'Pan' i 'Clio', dva satelita tipa 'Nemesis' koji su bili posvećeni špijuniranju satelita drugih zemalja u geostacionarnoj orbiti[4]. 'Pan' je prestao da se kreće po GEO orbiti 2013. ali je ove godine uskrsnuo i ponovno se pokrenuo. Trenutno je u blizini ruskog komunikacionog satelita 'Jamal 402', iako nije poznato da li je ova pozicija samo 'slučajna'. Osim 'Nemesisa', Sjedinjene Države su za ovaj zadatak koristile i satelite 'Orion', što je primer dvostruke špijunaže. Zaista, 'Orioni' su SIGINT sateliti namenjeni direktnom špijuniranju komunikacija neprijateljskih zemalja na GEO, za šta su opremljeni ogromnim antenama. Međutim, sa sigurnošću znamo da je makar 'Orion 4' korišćen za špijuniranje komunikacija 'Thuraya 2', satelita izgrađenog u SAD u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ove američke špijunske akcije na GEO sežu nekoliko decenija unazad, kada je 1990. lansiran mitski i misteriozni satelit 'Prowler'[5] (a pre toga sa eksperimentima poput onog sa satelitima 'LES 8 i 9' 1976.).

5
Projekti satelita kompanije ISS 'Rešetnjov'. Neki bi mogli da budu povezani sa 'Olimpom-K'.

Dobo znamo da je za SAD i Rusiju geostacionarna orbita samo još jedno bojno polje u ovom Hladnom ratu 2.0, ali šta je s Kinom? Kina do sada, prema našim saznanjima, nije aktivno špijunirala satelite drugih zemalja na GEO orbiti, iako je izvodila 'sumnjive' manevre. Kao naprimer, 'Shijian 17' – uprkos svom imenu, nema nikakve veze sapominjanim 'Shijianom 20''Shijian' serija se u Kini koristi kao 'pokrivanje' za mnoge civilne i vojne eksperimentalne satelite još od 90-ih. 2016. drugi kineski satelit je postavljen na GEO, 'Chinasat5A' (ili 'Zhongxing 5A'), da bi potom isto učininjeno sa 'Chinasat 6A' 2017. i 'Chinasat 1C' 2018. Kao što se očekivalo, SAD su osudile aktivnosti 'Shijiana 17' iako se nije približio nijednom stranom satelitu, i sugerisale da ovo vozilo ima 'robotsku ruku' za hvatanje ili oštećenje neprijateljskih satelita. Prema nekim izvorima iz Pentagona, 'Shijian 21', lansiran u oktobru ove godine, bio je sličan satelit opremljen još jednom robotskom rukom. U svakom slučaju, Kina nije otkrila dizajn ovih satelita, ali je 1. novembra 'Shijian 21' pustio sub-satelit s kojim trenutno uvežbava prilazne manevre.

6
Prototip komercijalnog kineskog satelita za produživanje radnog veka drugih satelita. Smatra se da bi 'Shijian 17 i 21' mogli da imaju robotske ruke ovog tipa, iako za to nema dokaza (Weibo).

Ovo nije prvi put da geostacionarni kineski satelit iznenađuje sub-satelitom, jer je u decembru 2018. lansiran TJS-3 ('Tongxin Jishu Shiyan 3') sa tajanstvenim saputnikom koji očito, prema SAD,poseduje tehnike zaometanje i špijunažu komunikacija. Ono što je evidentno je da, kao što smo već rekli, svemirske sile već nekoliko godina traže đavola u svemiru. Gde je granica? Pa, nadajmo se da to nećemo otkriti na teži način...


https://youtu.be/IjbdHAZY3bk

 

[1] I ja sam pisao o ovoj porodici satelita.

[2] O ovom sem pisao prošle godine.

[3] Tada sam u to vreme o tome pisao ovde i ovde.

[4] Ovi sateliti se smatraju možda najvećom tajnom lansiranom poslednje decenije. Njime upravlja neidentifikovana američka državna agencija. Jako je neobično da nijedna agencija ne potvrđuje vlasništvo nad ovim satelitima.

[5] Program GSSAP zapravo predstavlja nastavak nekoliko Pentagonovih projekata za nadgledanju objekata na GEO. Prvi program tog tipa je bio dobro znani ali misteriozni „Projekat Prowler“ (o tome povremeno napišem ponešto), razvijan od strane NRO tokom 80-ih. „Prowler“ je bio poslat u orbitu u novembru 1990. tokom tajne misije STS-38 šatla „Atlantis“. Iako je po svaku cenu pokušavano da se njihovo postojanje sakrije, njihova prava priroda je ipak (raz)otkrivena. Godine 2006. vojna agencija DARPA je lansirala tri satelita „MiTEx“ zarad inspekcije satelita na GEO i zna se da je 2009. jedan uspešno prišao satelitu za rano upozoravanje „DSP-23[2]... [Citat iz mog ranijeg texta]

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: