Astronautika: misije

ExoMars 2022 neće ni dobiti šansu

Europski robot čija je namjena i zadatak tražiti (i) pronaći život na Marsu neće dobiti šansu da poleti ove godine ka Marsu. Šest kotača robot-rovera Rosalind Franklin, povijesne, prve, namjenske i specijalizirane misije kojom čovjek traži vanzemaljski život postao je žrtva svojih tvoraca, doduše ne inženjera već političara. U svjetlu geopolitičko-vojnotehničkih događanja na našem planetu otkazana je složena svemirska misija ExoMars 2022 čije je lansiranje bilo predviđeno sa kozmodroma Bajkonur tijekom kolovoza. Europski partneru u ovom projektu je Rusija. Ruska strana za ovu je misiju osigurala njihovu, danas, najjaču raketu Proton kao i lander Kazačok koji je imao zadatak sigurno spustiti europski rover na površinu crvenog planeta.

exomars2022 lander i rover

Podsjetimo se; Europa već dvadesetak godina planira ovu misiju. Godine su izgubljene za vrijeme dok su europljani željeli samostalnu misiju a uvidjeli da to ne mogu. Narednih nekoliko godina izgubljeno je u europsko-američkoj suradnji kada je američka strana izigrala europljane koji su se potom (opet prolazi nekoliko godina) okrenuli ruskim partnerima. Sada kada je misija napokon spremna zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji ova se misija otkazuje. Načelno za 2024., no jasno je kako su šanse za polijetanje ExoMarsa ovako kako je danas strukturiran minimalne.

exomars2022 rover

Promjena rakete nosača još bi se i mogla riješiti za dvije do četiri godine napornog rada ali izrada nekog novog landera traži minimalno 4-6 godina istraživanja, razvoja i testiranja. Kad bi se i riješila ova dva problema postaviti će se pitanje starosti sklopovlja na samom roveru Rosalind Franklin i njegove pouzdanosti ako bi primjerice 2028. ili 2030. napokon i stigao na Mars.

Na našem smo portalu u više navrata pisali o kakvoj se važnoj misiji radi. Orbiteri, landeri, roveri, baloni, helikopteri a uskori i podmornice, avioni, brodovi i njihove izvedenice već se nalaze ili će se uskoro nalaziti na planetama, mjesecima, asteroidima, kometama diljem pa i izvan Sunčeva sustava. ExoMars 2022 se od svih njih razlikovao po nečemu vanserijskom. Napravljen je da pro/nađe ŽIVOT van Zemlje, bilo da je riječ o prošlom, sadašnjem ili budućem životu. Nisu sve ove godine prošle samo u isčekivanju inženjera, politike ili novaca. ExoMars 2022 posebna je misija u svakom pogledu. Nemali broj nas očekivao je i moguće promjene svih knjiga koje se tiču života u svemiru u smislu da nismo sami u svemiru. Možda nismo ni svijesni ali dan kada će čovjek nepobitno dokazati da postoji i (autohtoni !) život van Zemlje biti će dan kada se naše društvo mijenja iz temelja.

Tehničke karakteristike i instrumentarij ExoMarsa 2022 danas nećemo spominjati u ovom članku. Za kraj, na našu žalost kao vrste, moramo primjetiti kako još uvijek nismo spremni a pomalo ni dostojni za susret sa drugim, drugačijim životom van naše Plave točke u beskraju a kamo li sa razumnim civilizacijama u svemiru. 

 exomars2022 usporedba velicina

'ExoMars 2018', 'ExoMars 2020', a sada i 'ExoMars 2022'

Obećavajući napredak na 'ExoMarsovom' padobranu

Exomars 2020 – neuspešan test padobrana

Prvo putovanje 'ExoMarsa 2020'