Astronautika: misije

U međuvremenu drijemanje sa povremenim buđenjima

NASAin „student seizmologije“ na Marsu, robot – lander Mars InSight duplo je prebacio broj radnih sati na Marsu naspram planiranog.

insight 08

Tamo radi pune dvije Marsovske godine (četiri Zemaljske) pritom  zabilježivši preko 1.300 marsotresa (ekvivalent zemljotresima na Zemlji, o čemu smo pisali ranije). Instalirani seizmograf bio je uzrok dvogodišnjeg kašnjenja lansiranja no zauzvrat naša se slika o Marsovoj unutrašnjosti stubkom promijenila! Njegovi fotonaponski paneli sada su prekriveni pijeskom, zima je u dolasku te stroj umjesto dnevnog nominalnog prikupljanja  5.000Wh sada uspijeva sakupiti jedva 500Wh, deset puta manje. Prema riječima inženjera misije sa 1.000Wh možemo skoro pa normalno raditi, sa manje ne.

Sklopovi koji nisu najnužniji gase se, zadnji u uporabi će ostati seizmograf. Ukoliko se dogodi čudo pa kovitlaci zraka počiste panele biti ćemo u boljoj situaciji, no za razliku od rovera MER-A i MER-B naš lander nema tu sreću, ne zasad. Ovisno o prikupljenoj energiji povremeno ćemo uključivati poneke uređaje. Sada nam je briga da InSight isključimo na vrijeme kako bismo ga u budućnosti mogli probuditi. Godine na Marsu i negostoljubivo okružje čine svoje. Elektronika će otkazati jednog dana, to može biti danas i za nekoliko godina. InSight čiji se dizajn temelji na dvama ranijim landerima opravdao je uloženo. Držimo palčeve da izdrži makar do nasljednika.

insight 12

 
  O ovoj misiji: