Astronautika: misije

Veliki znanstveni modul spojen na Kinesku svemirsku postaju

KinaMT 2

Nedjelju rano ujutro u 08:22 po našem vremenu (06:22GMT) sa raketodroma Wenchang u svemir je poletjela najsnažnija kineska raketa Long March 5B noseći veliki znanstveno-istraživački modul Wentian. Svega trinaest sati kasnije modul je uspješno pristao na centralni modul (Tianhe) velike kineske svemirske postaje Tiangong.

Wentian je drugi, od četiri, velika modula koji čine Tiangong kinesku svemirsku postaju, skraćeno CSS. Njegova masa od gotovo 25.000kg na samom je maksimumu nosivosti rakete Long March 5B. Kasnije ove godine, tijekom listopada, na isti način biti će lansiran i treći veliki modul Mengtian gotovo identične mase i konstrukcije. Krajem 2023. CSS će dobiti i posljednji, četvrti, veliki modul Xuntian (u naravi svemirski teleskop Hubble-ove klase ali s znatno boljim mogućnostima) koji će raditi podalje od CSS a tek povremeno se vraćati i pristajati radi redovnih kontrola i remonta. Nije isključeno da u budućnosti (2024.-2026.) budu nadodana još do dva veća modula obzirom konstrukcijske mogućnosti to dozvoljavaju.

Dolazak i prihvat Wentiana nadgledalo je troje kineskih taikonauta; Cai Xuzhe, Chen Dong i Liu Yang koji sada borave na CSS kao Posada-3. Modul Wentian dužine je 17,9m a s rasklopljenim fotonaponskim panelima u širinu mjeri punih 55m. Na njemu se nalazi vanjska robot-ruka dužine 5m namijenjena manipulaciji tereta izvan postaje (još je jedna, veća, 10m, robot-ruka na Tianhe centralnom modulu), dok se unutra nalaze laboratoriji za ekologiju, genetiku, biotehnologiju, medicinu, fiziku..  kao i životni prostor za posadu uključujući i tri spavaće sobe za po jednog taikonauta. Promjer ovog modula je 4,2m. Treba spomenuti kako je Wentian opremljen autonomnim sustavima za održavanje života i upravljanje cijelom CSS u slučaju potrebe, odnosno kao rezerva primarnim sustavima koji se nalaze na centralnom modulu Tianhe. Stalnu posadu čine tri čovjeka s opcijom da ih na duže ili kraće vrijeme bude i šestero.

KinaMT 3

Kineski taikonauti za letove u svemir i pristajanje na CSS koriste svemirske brodove Shenzhou, transport na i od CSS provodi se bespilotnim brodovima Tianzhou. 

Putanja CSSa položena je nešto niže od ISSa i pod manjim kutem orbite. Samim time u nešto je nepovoljnijem položaju za opažanje iz naših krajeva naspram ISSa. Narednih dana možemo ju vidjeti tik u zoru (u ne odveć povoljnoj situaciji). Kako će sad po dolasku velikog modula Wentian izgledati prolazak CSSa iznad naših krajeva imat ćemo priliku vidjeti sredinom kolovoza.

Poznavaoci astronautičke tematike jasno uočavaju sličnosti i poveznice kineske svemirske postaje sa nekadašnjom svemirskom postajom MIR koju je konstruirao i koristio Sovjetski savez osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. Utjecaj sovjetske, odnosno ruske, tehnologije i prijenos znanja uz kinesku modernizaciju i preinake doveo je do današnje interdisciplinarne, složene, modularne svemirske postaje;CSS.

Kina je već poodavno otvorila mogućnosti međunarodne suradnje uključujući i letove astronauta iz drugih zemalja, izuzev SAD. Osim rusa jedan, ili jedna, od prvih stranih astronauta vrlo je izgledno da bude iz našeg susjedstva, Italije (naravno ukoliko u svjetlu aktualne geopolitike amerikanci europljanima ne zabrane i suradnju s Kinom)! Kinezi sustavno i temeljito rade na svemirskom programu. CSS je njihov permanentno-habitabilni prvijenac s punim uspjehom. Prije samo petnajstak godina ovakav scenario činio se nemogućom misijom.

Početkom kolovoza na našem portalu objaviti ćemo ranojutarnje predikcije položaja i kretanja CSSa nad našim krajevima. Budite među prvima koji su golim okom ugledali kinesku svemirsku nastambu u Zemljinoj orbiti!

KinaMT 1