Astronautika: misije

Analiza podataka dobijenih u protekle dve nedelje od strane NASA-inog istraživačkog tima za dvostruko preusmeravanje asteroida (DART) pokazuje da je kinetički udar letelice sa ciljnim asteroidom, Dimorfosom, uspešno promenio orbitu asteroida. Ovo je prvi put da čovečanstvo namerno menja kretanje nebeskog objekta i prva demonstracija u punoj skali tehnologije skretanja asteroida.

3.2 dart compass draft2

„Svi mi imamo odgovornost da zaštitimo našu matičnu planetu. Na kraju krajeva, to je jedini koji imamo", rekao je administrator NASA-e Bil Nelson. „Ova misija pokazuje da NASA pokušava da bude spremna za sve što svemir baci na nas. NASA je dokazala da smo ozbiljni kao branilac planete. Ovo je prelomni trenutak za planetarnu odbranu i čitavo čovečanstvo, demonstrirajući posvećenost NASA-inog izuzetnog tima i partnera iz celog sveta.

Pre udara DART-a, Dimorfosu je trebalo 11 sati i 55 minuta da obiđe oko svog većeg matičnog asteroida, Didimosa. Od namernog sudara DART-a sa Dimorfosom 26. septembra, astronomi koriste teleskope na Zemlji kako bi izmerili koliko se to vreme promenilo. Sada je istražni tim potvrdio da je udar letelice promenio orbitu Dimorfosa oko Didimosa za 32 minuta, skraćujući orbitu od 11 sati i 55 minuta na 11 sati i 23 minuta. Ovo merenje ima marginu nesigurnosti od približno plus ili minus 2 minuta.

misijaDart

Pre svog susreta, NASA je definisala minimalnu uspešnu promenu perioda orbite Dimorfosa kao promenu od 73 sekunde ili više. Ovi rani podaci pokazuju da je DART nadmašio ovo minimalno merilo za više od 25 puta.

„Ovaj rezultat je jedan važan korak ka razumevanju punog efekta udara DART-a na njegov ciljni asteroid“, rekla je Lori Glaze, direktorka NASA-inog odeljenja za planetarnu nauku u sedištu NASA-e u Vašingtonu. „Kako svaki dan budu pristizali novi podaci, astronomi će moći bolje da procene da li bi, i kako, misija poput DART-a mogla da se koristi u budućnosti da bi se zaštitila Zemlja od sudara sa asteroidom ako ikada otkrijemo da je neki krenuo našim putem. ”

Istražni tim još uvek prikuplja podatke sa zemaljskim opservatorijama širom sveta – kao i sa radarskim objektima na Goldstone planetarnom radaru NASA Laboratorije za mlazni pogon u Kaliforniji i Opservatoriji Green Bank Nacionalne naučne fondacije u Zapadnoj Virdžiniji. Oni ažuriraju merenje perioda čestim zapažanjima kako bi poboljšali njegovu preciznost.

Fokus se sada pomera ka merenju efikasnosti prenosa momenta od sudara DART-a sa ciljem od otprilike 22.530 kilometara na sat. Ovo uključuje dalju analizu „izbacivanja“ – mnogih tona asteroidnog kamenja koje je pomereno i lansirano u svemir usled udara. Trzanje od ove eksplozije krhotina značajno je pojačalo DART-ov pritisak na Dimorfos – pomalo kao mlaz vazduha koji izlazi iz balona pa šalje balon u suprotnom smeru.

Da bi se uspešno razumeo efekat trzaja od izbacivanja, potrebno je više informacija o fizičkim svojstvima asteroida, kao što su karakteristike njegove površine i koliko je jak ili slab. Ova pitanja se još istražuju.

„DART nam je dao neke fascinantne podatke o svojstvima asteroida i efikasnosti kinetičkog udarca kao planetarne odbrambene tehnologije“, rekla je Nensi Šabot, voditeljka DART koordinacije iz Laboratorije za primenjenu fiziku Džona Hopkinsa (APL) u Lorelu, Merilend. „DART tim nastavlja da radi na ovom bogatom skupu podataka kako bi u potpunosti razumeo ovaj prvi test planetarne odbrane defleksije asteroida.

Za ovu analizu, astronomi će nastaviti da proučavaju slike Dimorfosa dobijene nakona DART-ovog udarakao i sa Light Italian CubeSat za snimanje asteroida (LICIACube), koji je obezbedila Italijanska svemirska agencija, da bi utvrdili masu i oblik asteroida. Otprilike četiri godine od sada, projekat Hera Evropske svemirske agencije takođe je planiran da sprovede detaljna istraživanja i Dimorfosa i Didimosa, sa posebnim fokusom na krater koji je ostavio DART-ov sudar i precizno merenje Dimorfosove mase.

Ni Dimorfos ni Didimos ne predstavljaju nikakvu opasnost za Zemlju pre ili posle kontrolisanog sudara DART-a sa Dimorfosom.

Prevedeno sa: NASA

O misiji DART imamo nekoliko zanimljivih priloga:
DART udar na Dimorfos, posmatran sa Zemlje
Prva test misija u odbrani planete Zemlje
Misije DART i HERA
DART: era planetne odbrane je rođena!