Astronautika: misije

Soyuz MS-22 uspješno sletio na Zemlju

Soyuz MS 22 odvajanje od ISS

Pisali smo u nekoliko navrata (ovdje, ovdje i ovdje) o problemima u svemiru vezano na oštećenje svemirskog broda Soyuz MS-22 koji se od jeseni prošle godine nalazio spojen s Međunarodnom svemirskom postajom. Dva ruska kozmonauta i jedan američki astronaut uspješno su njime stigli na ISS. No sredinom prosinca prošle godine otkriveno je nekontrolirano curenje rashladnog sredstva iz broda u otvoreni svemir.

Nakon tehničke evaluacije došlo je do značajne promjene vremenika slijetanja i polijetanja svemirskih letača iz Rusije. Tehnička komisija Roskosmosa proglasila je Soyuz MS-22 sposobnim za slijetanje s ljudskom posadom, ali samo u slučaju krajnje nužde, teškog oštećenja ISSa zbog kojeg bi cjelokupna posada morala biti evakuirana unutar nekoliko sati. 

Krajem januara donesena je odluka da Soyuz MS-22 sleti u automatskom režimu na Zemlju, bez posade. Tijekom februara na ISS je pristao spasilački, zamjenski, Soyuz MS-23. Vrata za ono što je uslijedilo jučer tada su bila otvorena.

soyuz natpisi

Nikada u povijesti letova pilotiranih svemirskih brodova Soyuz nije se dogodilo da matični brod svoju posadu ostavi u svemiru, a sam krene na Zemlju. Prije odvajanja od ISS, sa Soyuza MS-22 skinuta su sjedala i dijelovi personalizirane opreme te premješteni u novi Soyuz MS-23. Brod je zatim nakrcan eksperimentima, pa čak i onima koji prema planu ne bi bili vraćani na Zemlju. 

Prekjučer, rano ujutro po našem vremenu Soyuz MS-22 napustio je ISS. Niti sat vremena kasnije (13:45 po našem vremenu, UT+2) računalni sustavi oštećenog broda sigurno su isti spustili po uhodanoj trajektoriji na područje Kazahstana. Spasilačke ekipe bile su na lokaciji slijetanja. Preliminarni tehnički pregled broda potvrdio je zaključke komisije od januara i ustanovio kako bi posada s njime bila sigurno spuštena na Zemlju. Istina, unutar kabine zabilježene su povišene vrijednosti temperature, no one iako pomalo neugodne ne bi bile predstavljale nikakvu opasnost za posadu. 

Ovim slijetanjem završena je prava drama u svemiru. Ispit kojeg je Soyuz MS-22 položio predstavlja dragocjeno iskustvo inženjerima i planerima misija ukoliko se neka slična situacija s ruskim ili američkim svemirskim brodom dogodi u budućnosti. Na temelju ovog događaja možemo očekivati  dokumentarne emisije, možda i film, a piscima SF-a eto prigode za neki novi rukopis. 

VIDEO;

https://www.youtube.com/watch?v=R4uqzTayinI

Na ovom linku možete vidjeti skraćeni „time-lapse” prekjučerašnje odiseje Soyuza MS-22. Na kraju videa, neposredno pred dodir s zemljom, vidjeti ćete oblak dima i prašine. Radi se o normalnom kratkotrajnom paljenju raketnih motora koji u zadnjih dva-tri metra prije dodira usporavaju udar kako bi putnici unutar broda čim komotnije dotakli majčicu Zemlju.

Soyuz MS 22 helikopter preuzeo kapsulu

Soyuz MS 22 kapsula na zemlji