Astronautika: misije

mpl

Niti nakon treće, ujedno i posljednje, kampanja osluškivanja mogućih radio signala s NASAina Mars Phoenix Landera nema znakova da je ova statična laboratorija preživjela teške ledene uvjete na sjeveru Marsa.

Mars Odyssey koji orbitira oko crvene planete neće više tražiti slabašni radio signal, a iz kontrole misije izjavljuju kako više nema nade da se MPL aktivira.

Prema očekivanju bilo bi zaista pravo čudo da je MPL preživio te ponovo započeo s radom, no on i nije bio konstruiran za ledenu dugu zimu te je i službeno proglašenje konačnog kraja misije – očekivano.

U međuvremenu, robot Spirit se i dalje ne javlja iako za njega još ima nade obzirom da klimatski uvjeti neće biti tako pogubni kao što je to bio slučaj na mjestu slijetanja MPLa.

Nekoliko misija čije je odredište Mars ili njegovi prirodni sateliti upravo se spremaju u SAD, Rusiji, Kini i Europi. U narednim godinama slijedi nam prava invazija letjelica prema Marsu.

 Feniks

 Feniks se ne javlja
(Astronautika/Misije)

NASAin nepokretni laboratorij na Marsu, Mars Phoenix Lander još uvijek ne daje glasa da je preživio studenu Marsovu zimu. NASAin nepokretni laboratorij na Marsu, Mars Phoenix Lander još uvijek ne ...
Phoenix Mars Lander: Entry Descent and Landing
'It will be a real nail-biter on May 25, 2008, for engineers, as the Phoenix spacecraft performs a series of challenging maneuvers right before it lands on ...

Nasa JPL Phoenix Mars Lander HD Animation

Developed in the summer of 2004, this animation visulaizes launch in August 2007 and entry, descent, and landing of the Phoenix Mars Mission in May 2008. ...